Hlavní obsah

Osahávání pod sukní a pozvánky do ložnice. Británií otřásá další sexuální skandál

Londýn

V Británii se rozhořel další skandál související se sexuálním obtěžováním. Týká se každoročního charitativního večírku, na nějž byli pozváni výhradně vlivní muži, jež měli obtěžovat některé z více než stovky najatých hostesek. Účastníky byli prominentní byznysmeni či sportovci, ale i dvě novinářky, které byly mezi najatými hosteskami. A právě ony informace o údajném osahávání přinesly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Charitativní akce se konala minulý týden v londýnském hotelu Dorchester. Organizátoři galavečera z organizace Presidents Club najali přes sto hostesek, mezi nimiž ovšem byly i dvě novinářky listu The Financial Times (FT), které následně popsaly případy sexuálního obtěžování, obscénní komentáře a „opakované žádosti, aby se (hostesky) k hostům připojili v jejich ložnicích v (hotelu) Dorchester”. Jeden z účastníků podle FT dokonce před jednou z hostesek odhalil svůj penis.

Jednou z novinářek, která se akce účastnila, byla redaktorka FT Madison Marriagová. Ta tvrdí, že byla několikrát osahávána. „Sahali nám pod sukni, na zadek, na boky, břicho a brali nás kolem pasu,” svěřila se Marriagová. Hosteskám bylo navíc povoleno během večírku popíjet alkohol, což je krajně neobvyklé. „Nejpodivnější bylo, že jste mluvila s mužem a on vás najednou chytil za ruku,“ dodala.  

„Doufejme, že se každý muž, který se účastnil této společenské události, dvakrát zamyslí, než znovu přijme pozvání na akci určenou 'pouze pro pány', na které je přes sto hostesek,” uvedla na Twitteru předsedkyně parlamentního výboru pro rovnoprávnost Maria Millerová.

Tweet předsedkyně parlamentního výboru pro rovnoprávnost

Na Galavečeru se dražilo mimo jiné setkání u čaje s guvernérem Bank of England Markem Carneyem, oběd s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, či vstup do striptýzového klubu či plastická operaci na soukromé klinice, jejímž výsledkem mělo být omládnutí a „okořenění” vztahu s manželkou.

Rezignace členů kabinetu

Kauza v Británii vypukla nedlouho poté, co museli vládu premiérky Theresy Mayové opustit v souvislosti se zprávami o sexuálním obtěžování ministr obrany Michael Fallon a vicepremiér a šéf kabinetu Damian Green. Debatu o chování mužů vůči ženám vyvolala loni na podzim kauza hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

„Premiérce bylo nepříjemné číst dnes (ve středu) ráno tyto zprávy. Říkám 'zprávy' proto, že zjevně se jednalo o akci, na kterou nebyla pozvána, protože je žena,” uvedl na žádost o komentář k článku mluvčí britské vlády.

Organizace Presidents Club tvrdí, že díky každoročnímu galavečeru vybrala za posledních více než třicet let už 20 miliónů liber (583 milionů korun), které věnovala charitám pomáhajícím dětem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám