Hlavní obsah

Rakousko a Švýcarsko zavalily masy sněhu

Kvůli hustému sněžení na západě Rakouska varují meteorologové před nebezpečím lavin v Alpách. Sníh odřízl od světa lyžařské středisko Sankt Anton a opět švýcarský Zermatt. Meteorologové varují před dalšími přívaly sněhu a lavinami.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské středisko v rakouském Sankt Antonu odřízly přívaly sněhu od okolního světa

Článek

„Do večera připadne až 40 centimetrů nového sněhu. Odpoledne má ve výšce nad 1800 metrů řádit sněhová bouře a při ní napadne až 50 centimetrů. K tomu budu nulová viditelnost," varuje rakouská lavinová služba.

Kvůli hustému sněžení hrozí laviny ve spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko a Dolní Rakousy. Tam je vyhlášen druhý nejvyšší stupeň nebezpečí. V Alpách na západě Rakouska platí lavinový stupeň číslo čtyři, tedy vysoké nebezpečí.

V Tyrolsku a Vorarlbersku je uzavřeno asi třicet komunikací, například silnice B 186 mezi Längenfeldem a Söldenem nebo B 180 u Reschenského průsmyku. Rakouský automotoklub varuje řidiče, aby v západním Rakousku nevyjížděli bez sněhových řetězů.

Zcela odříznuté je středisko Sankt Anton am Arlberg, protože uzavřena byla příjezdová silnice B 197 a zastavila se i železniční doprava mezi městy Landeck a Bludenz.

Podobná situace je ve švýcarském středisku Zermatt. Zastavila se železniční doprava a silnici zablokoval sníh. Jediná možnost, jak se odtamtud dostat, je letecká doprava. Mezi Zermattem a šest kilometrů vzdáleným městečkem Täsch pendluje od neděle helikoptéra, napsal list Blick. Od světa je také odříznutá vesnice Zinal v údolí Val d´Anniviers ve švýcarském kantonu Wallis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám