Hlavní obsah

Podívejte se, co se stalo v Česku. Musíme zastavit pravicovou vlnu, burcuje Schulz

• Aktualizováno
Novinky, bož

Evropskou unii (EU) ohrožuje celoevropský posun doprava, který lze pozorovat v Rakousku nebo Česku. Proto Německo i EU potřebují německé sociální demokraty (SPD) ve vládě, prohlásil předseda SPD Martin Schulz na mimořádném sněmu strany v Bonnu. Snažil se přesvědčit delegáty, aby odsouhlasili vyjednávání o budoucí vládní kolaici s konzervativním blokem (CDU/CSU) kancléřky Merkelové. Nakonec se mu to podařilo, i když to bylo těsné „ano”.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz kyne delegátům mimořádného sněmu v Bonnu.

Článek

„Podívejte se, co se stalo v Rakousku, podívejte se, co se stalo v Česku, podívejte se na vládu v Polsku, podívejte se na Front National ve Francii, podívejte se na volební průzkumy v Itálii,“ řekl Schulz s tím, že se podle všeho vrací k moci někdejší italský premiér Berlusconi.

„Soudružky a soudruzi, potom jistě uvidíte, že jako německá sociální demokracie máme šanci zastavit celoevropský posun doprava,“ burcoval Schulz.

„Německo se pod silným vedením SPD může vrátit do čela proevropského, pokrokového směřování v Evropě,“ věří šéf strany.

Žádná hranice pro přijímání uprchlíků

Schulz navíc delegátům slíbil, že v jednáních znovu otevře otázku migrace. Pokud SPD uspěje, Německo nebude mít žádnou horní hranici pro příjem uprchlíků. Původně se přitom strany domluvily, že strop pro přijímání uprchlíků by měl být na 180 až 220 tisíc lidí.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf SPD Martin Schulz

„Jde o volbu mezi koaličními rozhovory a předčasnými volbami,” upozornil Schulz delegáty. „Můj postoj v této otázce je zcela jasný. Nemyslím si, že jsou pro nás předčasné volby dobrou volbou,” zdůraznil předseda SPD.

Schulzův projev trval zhruba hodinu. Mimořádného sněmu se zúčastnilo přes 600 delegátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám