Hlavní obsah

Chceme jednání o vládě, zní z německé CSU

Vedení Křesťanskosociální unie (CSU) odsouhlasilo v pondělí v Mnichově zahájení rozhovorů se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a se sociální demokracií (SPD). Po jednání to uvedl Andreas Scheuer, generální sekretář strany. Současně vyzval SPD, aby předběžnou dohodu, kterou šéfové strany odsouhlasili, neměnila a zahájila oficiální rozhovory o budoucí vládní koalici.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Šéf CSU Horst Seehofer na jednání strany o budoucí vládní koalici

Článek

„Jasně jsme hlasovali pro zahájení koaličních vyjednávání, protože jsme velmi spokojeni s výsledky sondovacích rozhovorů," uvedl Scheuer.

SPD je ovšem rozpolcená. Dohodu razantně odmítá šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert, který se o tom snaží přesvědčovat své spolustraníky. Tvrdí, že se sociální demokracii nepodařilo prosadit do dohody řadu programových priorit ve zdravotnictví nebo daňové oblasti. [celá zpráva] „Dopředu jsem vyjadřoval velkou skepsi nad další velkou koalicí, teď se to dá bohužel ještě jednodušeji zdůvodnit. Řada centrálních cílů SPD totiž v dohodě není," řekl Kühnert v Berlíně.

S jeho názorem souhlasí i mnozí další sociální demokraté, například místopředseda strany Thorsten Schäfer-Gümbel a chtějí dohodu opět otevřít. „Kdo si myslí, že výsledek sondovacích rozhovorů je automaticky koaliční smlouvou, ten se samozřejmě mýlí,” uvedl místopředseda Schäfer-Gümbel.

Znovuotevření dohod odmítá nejen CSU, ale i CDU. Obě strany tvrdí, že tímto způsobem nelze postupovat, zvláště když je dosavadní dohoda výsledkem složitých a mnohahodinových jednání. Navíc, řada vedoucích představitelů sociální demokracie tuto dohodu odsouhlasila.

Rozhodující slovo budou mít ale delegáti sjezdu sociální demokracie, který se uskuteční v neděli. Ti rozhodnou, zda SPD skutečně zahájí i koaliční rozhovory, nebo nikoliv. Pokud tak učiní, CDU chce ještě v neděli večer zahájit jednání o nové vládní koalici tak, aby nová vláda mohla vzniknout do konce března, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám