Hlavní obsah

Imigranti musí navštívit bývalé koncentráky, navrhuje německá politička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Každý, kdo žije v Německu, by měl povinně navštívit některý z někdejších koncentračních táborů. Tato povinnost by se měla zvláště týkat nově příchozích migrantů, navrhuje berlínská státní tajemnice pro spolkové a zemské záležitosti Sawsan Chebliová (SPD).

Foto: Michael Dalder, Reuters

Vstupní brána do bývalého koncentračního tábora v Dachau nedaleko Mnichova

Článek

Politička, která je dcerou palestinských uprchlíků, navrhuje, aby se návštěvy bývalých koncentračních táborů staly součástí integračních kurzů. „Myslím, že je smysluplné, aby každý, kdo žije v této zemi, alespoň jednou v životě povinně navštívil památník připomínající koncentrační tábor,“ řekla Chebliová pro Bild am Sonntag.

Myšlenku, aby nově příchozí migranti povinně navštívili památníky, které byly zřízeny na místech bývalých koncentračních táborů, podporuje také Josef Schuster, šéf německé ústřední židovské rady. Opatření by podle jeho názoru mohlo pomoci čelit rostoucímu počtu projevů antisemitismu. „U lidí, kteří k nám utekli, kteří museli utéct nebo byli vyhnáni, mohou takové památníky vyvolat empatii," řekl Schuster rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

V Bavorsku platí povinnost návštěvy míst, kde stály koncentrační tábory (Flossenbürg nebo Dachau) pro žáky základní škol.

Antisemitských zločinů přibylo

„S reakcemi mladých lidí mám celkově dobré zkušenosti a v tomto ohledu bych uvítal, kdyby stejnou povinnost měly i další spolkové země,“ uvedl historik a teolog Björn Mensing, který pracuje jako průvodce v památníku v Dachau.

Antisemitismus je v Německu citlivým tématem i více než 70 let po konci nacistické vlády, během níž bylo zabito na šest miliónů Židů. Země, kde v současné době žije odhadem na 200 tisíc Židů, si v posledních desetiletích vydobyla pověst státu, který je vůči Židům tolerantní a ve kterém se Židé mohou cítit bezpečně.

Zatím nejaktuálnější policejní údaje ale ukazují, že během prvních osmi měsíců loňského roku bylo v Německu zaznamenáno 681 trestných činů souvisejících s antisemitismem, což je o čtyři procenta více než ve srovnatelném období předchozího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám