Hlavní obsah

Pilot nepřežil havárii malého letadla v Maďarsku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Pilot zemřel při havárii malého letadla u maďarské obce Zichyújfalu ve střední části země. Webová stránka maďarské policie police.hu uvedla, že letadlo SK-61 zatím z neznámých příčin havarovalo na poli asi tři kilometry za obcí.

Foto: Police.hu

Trosky letadla

Článek

Mluvčí policie Mónika Siposová potvrdila, že při havárii zemřel pilot, jehož tělo museli z trosek vyprostit přivolaní hasiči. „Letadlo vzlétlo z letiště Budaörs u Budapešti a směřovalo do města Kaposvár,“ řekla mluvčí.

Agentura MTI uvedla, že se jednalo o britský cviční letoun Scottish Aviation SK-61 Bulldog vyvinutý společností Beagle Aircraft. Pohání ho motor Lycoming o síle 200 koní a rozpětí křídel dosahuje deset metrů.

Foto: Police.hu

Pilot letadla zahynul

Tento typ letadla vzlétl poprvé v roce 1969 a veřejnosti byl představen o dva roky později. Verze SK-61 byla vyvinuta speciálně pro výcvik švédských vojenských pilotů, Švédsko odebralo 78 letadel. Když byly stroje vyřazeny, 26 jich v roce 2004 koupila maďarská firma AVIA-Rent.

Foto: Police.hu

Letadlo bylo při pádu zničené

Největším odběratelem bulldogů bylo britské letectvo RAF, které si objednalo 130 strojů v roce 1972. Sloužily k výcviku. Ze služby byly vyřazeny v roce 2001.

Tento typ využívala i letectva dalších států, především jordánské, malajsijské a nigerijské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám