Hlavní obsah

Italská novinka: Konec života na předpis

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie má novinku: parlament schválil zákon, který každému občanovi dává právo disponovat svobodně se svým životem. To zahrnuje i právo svobodně se rozhodnout, jak život v mezní situaci ukončit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pětačtyřicet let po schválení zákona o rozvodu a čtyřicet roků od zákona o umělém přerušení těhotenství se většina italské katolické církve a část tamní politické pravice musely smířit s další právní normou, jež hluboce ovlivní život společnosti.

Nový zákon přitom neznamená eutanazii – tedy umělé ukončení života – ale poskytuje Italům právo dát lékařům závazný pokyn pro případ nevyléčitelné nemoci, trvalého bezvědomí anebo čistě vegetativního způsobu života. Pacient také může v případě nesnesitelných bolestí ve finální fázi života požádat o mimořádně silná sedativa.

Podle dosavadních zákonů lékař musel i proti vůli nemocného či jeho blízkých příbuzných pokračovat v léčbě – tedy v podávání léků a napojení na různé přístroje – zaručující i třeba jen vegetativní přežívání pacienta. Tato norma v minulosti vedla k několika dramatickým případům, které rozpoltily společnost.

Nový zákon se už opírá o tzv. prohlášení, v němž v daný okamžik ještě zdravý člověk lékařům „předepíše“, jak mají postupovat v případě, že ho postihne nevyléčitelná nemoc, těžký úraz způsobující naprostou invaliditu a vegetativní přežívání – sdělí písemně, že nechce, aby mu byly podávány léky či byl uměle udržován při životě.

Lékař je pak povinen tento písemný projev vůle vzít na vědomí a zachovat se podle něj. Pokud nesouhlasí, je povinen jmenovat lékaře, který ho zastoupí. Autor pokynu smí stanovit důvěrníka, který pak v případě, že on sám už nemůže komunikovat či je nesvéprávný, bude jednat jeho jménem.

Základem závazné písemné prohlášení

Zmíněný pokyn bude platit od počátku příštího roku a musí být vlastnoručně podepsán buď u notáře, či na obecním úřadě. Zákon stanoví, že záhy vznikne celostátní digitální archív těchto dispozic, na který budou napojeny všechny italské nemocnice.

Povolena je i kamera
Pokud pacienti nedokážou psát, mohou svá přání ohledně léčby nahrát videokamerou.
Mohou odmítnout potraviny, vodu i lékařské ošetření.
Jestliže pacient odmítne ošetření, lékaři jsou nadále povinni zmírňovat jeho utrpení, a mohou tedy nasadit sedativa.

Zákon o tom schválila na italské poměry neobvyklá většina – Demokratická strana, extrémní levice, Hnutí pěti hvězd a část Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho. Proti se vyslovila pravice a Liga severu.

Bitvy v italském Senátu se zúčastnila i Emma Boninová (69), představitelka svobodomyslné Radikální strany, která se angažovala v bojích za rozvod i interrupci a dnes se hlavně věnuje světové kampani proti ženské obřízce. „Je to skvělý den, občané získávají významné právo a svobodu – mohou disponovat vlastním životem.“

Dokonce i v řadách katolické církve nechybí jistá část, jež se překvapivě nové úpravy zastává. Skupina milánských katolických lékařů i časopis milánských jezuitů Aggiornamenti sociali označily zákon za dobrý kompromis chránící důstojnost pacienta, ale zakazující jasně eutanazii.

Vatikán je proti

Naopak vatikánský deník Osservatore Romano a vatikánský rozhlas se postavily jednoznačně proti a kardinál Camillo Ruini (86), bývalý předseda italské biskupské konference, prohlásil, že „zákon otevírá cestu bezbřehé svobodě, která nevede ke štěstí, ale k eutanazii“.

Je možné, že v případě vítězství pravého středu v jarních parlamentních volbách se někteří konzervativci pokusí nový zákon zrušit. V případě rozvodu a potratu ale voliči při plebiscitu zákon jasně potvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám