Hlavní obsah

Rakouský ústavní soud povolil sňatky homosexuálů

Vídeň
Aktualizováno

Lidé stejného pohlaví v Rakousku získají právo uzavírat manželství. Rozhodl o tom tamní ústavní soud, jehož výnos byl zveřejněn v úterý. Tribunál vyhodnotil současnou právní úpravu jako diskriminační a povolil sňatky homosexuálních párů počínaje rokem 2019. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rozlišování manželství a registrovaného partnerství není možné v současnosti zachovat, aniž by docházelo k diskriminaci stejnopohlavních párů,” uvedl v odůvodnění verdiktu rakouský ústavní soud.

Lidé stejného pohlaví mohou v Rakousku uzavírat registrovaná partnerství od roku 2010, je jim však upřeno právo na plnohodnotný sňatek. Ústavní soud ve věci rozhodoval na základě stížnosti dvou žen, kterým úřady ve Vídni svatbu nepovolily.

Zákony zapovídající uzavírání manželství dvou mužů či dvou žen přestanou platit na konci roku 2018, pokud je do té doby vláda sama nezruší. Právo uzavírat registrované partnerství nově také získají heterosexuální páry.

Kurz byl proti

Předseda lidové strany (ÖVP) a pravděpodobný budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz se doposud stavěl k zavedení manželství pro páry stejného pohlaví odmítavě.

Od letošního října mohou homosexuální páry vstupovat do manželství také v Německu, připomněla ČTK. Homosexuální manželství i adopci dětí páry stejného pohlaví legalizoval zákon, který německý parlament přijal nečekaně na konci června.

V Česku mohou homosexuálové uzavírat pouze registrované partnerství, a to od roku 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám