Hlavní obsah

Rusko modernizuje strategické síly, aby mohlo bleskově útočit kdekoli na světě

– Moskva

Rusko pokračuje v rozsáhlé modernizaci svých strategických sil, aby mohlo provádět bleskové údery kdekoli na světě. K tomu mu má sloužit komplex modernizovaných bombardérů a nových střel s plochou dráhou letu i vyvíjené hypersonické střely. Současně přechází z jaderného odstrašování na nejaderné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko testovalo v Kazachstánu protiraketový systémVideo: AP

 
Článek

Předseda ruské rady obrany Viktor Bondarev v úterý prohlásil, že Rusko má ve výzbroji „unikátní systém strategických bombardérů s taktickými střelami, balistickými raketami, střelami s plochou dráhou letu i protilodními střelami“.

Nyní Rusko využívá střel s plochou dráhou letu Kalibr, ale zmodernizované nadzvukové bombardéry Tu-160M jsou už vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Raduga Ch-101, které mají vlastnosti stealth, tudíž jsou obtížně zjistitelné radary.

„Bombardéry Tu-160M a Tu-95 MS jsou podle plánu právě modernizovány,“ řekl podle webu The National Interest náčelník štábu Valerij Gerasimov, letadla dostávají silnější motory. Gerasimov zmínil, že modernizace je nutná, aby Rusko nezáviselo jen na odstrašující síle jaderných zbraní, protože kvalita obrany proti balistickým raketám výrazně vzrostla.

Foto: Profimedia.cz

Ruský nadzvukový strategický bombardér Tu-160

„Střely Ch-101 s kombinaci se strategickými bombardéry vám dávají schopnost globálního útoku,“ řekl webu Vasilij Kašin z Centra pro srovnávací evropská a mezinárodní studia na moskevské vysoké ekonomické škole. Střely Ch-101 byly v listopadu 2015 otestovány v Sýrii, kde byly vypuštěny právě z bombardérů Tu-160 označovaných v kódu NATO Blackjack. Mají bojový dolet 4500 km a rychlost až 970 km/h. Bombardér těchto střel unese 12.

Nejaderné odstrašování

„Během posledních pěti let dosáhly ozbrojené síly průlomu u přesných střel dlouhého doletu,“ řekl Gerasimov a dodal: „Vzhledem k posunu ve vývoji vysoce přesných zbraní a aktuálního vývoje hypersonických zbraní, hlavní část strategického odstrašování může být přenesena z jaderné do nejaderné sféry.“

Hypersonické střely jsou nyní považovány za klíčové zbraně, protože mohou rychle podnikat údery kdekoli na světě a vzhledem k jejich rychlosti překračující šestinásobně rychlost zvuku je proti nim velmi obtížná obrana. Jejich vývoji se věnují kromě Ruska Spojené státy a Čína.

Rusko údajně úspěšně otestovalo v červnu prototyp protilodní střely Zirkon s rychlostí osminásobně překračující rychlost zvuku. Její vývoj probíhá od půlky devadesátých let. Má mít dolet jen 250 km, ale vzhledem k její rychlosti nemá žádná z lodí prostředky na jejich likvidaci, protivzdušná obrana je účinná proti střelám do rychlosti nanejvýš Mach 3 (trojnásobně překračující rychlost vzduchu).

Rusko vylepšuje protiraketový štít

Ruské vojenské vzdušné síly otestovaly ve čtvrtek v Kazachstátu zdokonalený systém protivzdušné obrany s vylepšenými antiraketami, uvedlo ruské ministerstvo obrany, které zveřejnilo záběry ze zkoušek na stepní střelnici Sary Šagan.

„Antiraketa posle plánu zasáhla cíl,“ uvedl plukovník ruského letectva Andrej Prichodko, podle něhož byl test úspěšný. Ruské ministerstvo obrany nezveřejnilo, o jaký typ střel jde, na záběrech jsou ale vidět antirakety na těžkém nákladním automobilu i to, jak střela vypálená ze sila likviduje raketu.

Ruská televize RT ale v souvislosti s testem zmínila systém A-135 s raketami 53T6, který chrání Moskvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám