Hlavní obsah

Seehofer skončí ve funkci bavorského premiéra, tvrdí stanice BR

Mnichov

Bavorský premiér Horst Seehofer podle rozhlasové a televizní stanice BR zřejmě skončí ve funkci. Nahradit by ho měl současný zemský ministr financí Markus Söder. Seehofer ale asi i nadále zůstane v čele Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. CSU zatím tvrzení bavorského rozhlasu popírá.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

"Rozhodnutí podle informací BR padlo: Horst Seehofer zůstane šéfem CSU, Markus Söder bude ministerským předsedou. Konečné rozhodnutí se má odehrát na dalším zasedání předsednictva CSU 4. prosince," napsal na Twitteru bavorský rozhlas.

V dalším tweetu však jasné tvrzení relativizoval, když napsal že se takovéto řešení rýsuje v poslanecké frakci CSU v bavorském parlamentu. Zatím ale prý není jasné, jestli s ním bude Seehofer souhlasit.

Jasno bude večer

CSU pak dementovala, že by už personální rozhodnutí padlo. Osmašedesátiletý Seehofer chce představu o svojí budoucnosti sdělit spolustraníkům ve čtvrtek v 18.00, kdy se sejde předsednictvo jeho strany. Pod velký tlak se dostal kvůli výsledkům zářijových parlamentních voleb.

CSU v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách v příštím roce CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám