Hlavní obsah

Sesazení katalánští ministři mohou znovu kandidovat, prohlásil Rajoy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Katalánští exministři, které Madrid odvolal kvůli snahám o nezávislost, mohou znovu kandidovat, protože nebyli odsouzeni. Z politického hlediska by ale měli být diskvalifikováni. V rozhovoru se španělským rozhlasem to v úterý prohlásil premiér země Mariano Rajoy.

Foto: Reuters

Španělský premiér Marian Rajoy oznamuje plán omezit autonomii Katalánska

Článek

„Politicky by měli být všichni diskvalifikováni, protože podvedli Katalánsko, lhali lidem,” řekl Rajoy stanici COPE. Reagoval tak na otázku stran případné kandidatury katalánských exministrů v prosincových regionálních volbách.

Katalánští exministři nebyli odsouzeni, takže v účasti na politickém životě jim nic nebrání. Podle Rajoye je ale absurdní, aby kandidovali z vězení nebo Bruselu.

Puigdemont zůstává v Bruselu

Většina katalánských exministrů je nyní ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury, expremiér Carles Puigdemont ale čeká se čtyřmi exministry v Belgii na vydání do Španělska. [celá zpráva]

Španělský premiér rovněž odmítl spekulace, že by případné vítězství separatistů v prosincových volbách v Katalánsku mělo vést k předčasným volbám v celé zemi. Podle něj je už teď situace v katalánské krizi lepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám