Hlavní obsah

Španělský soud nechal vedení katalánského parlamentu na svobodě s kaucí

Aktualizováno

Soudce španělského nejvyššího soudu umožnil bývalé předsedkyni katalánského parlamentu Carme Forcadellové vyhnout se vazbě, když zaplatí kauci 150 tisíc eur (3,8 miliónu korun). Do vazby, jejíž uvalení požadovala španělská prokuratura, nemusí ani další členové sesazeného parlamentního vedení, informoval list La Vanguardia.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová

Článek

Politici jsou obviněni ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost této španělské autonomní oblasti a hrozí jim až 25 let vězení. Trestného činu se podle prokuratury dopustili mimo jiné tím, že přijali k projednávání v katalánském parlamentu několik dokumentů, které odporují španělské ústavě.

Další čtyři členové parlamentního vedení Lluís María Corominas, Lluís Guinó, Anna Simóvá a Ramona Barrufetová dostali možnost složit kauci 25 tisíc eur (637 500 korun) na osobu. Stejně jako Forcadellová mají sedm dní na to, aby peníze dali do soudní zástavy, v opačném případě budou muset nastoupit do vazební věznice.

Poslední člen sesazeného vedení Joan Josep Nuet, který v parlamentu hlasoval proti vyhlášení nezávislosti, byl ponechán na svobodě bez kauce.

O verdiktu nad Forcadellovou přinášela média protichůdné informace a nebylo jasné, zda bude moci zůstat do složení kauce na svobodě. List La Vanguardia však později napsal, že političku policejní eskorta již převáží do vazební věznice Alcalá Meco, kde již jsou dvě bývalé katalánské ministryně.

Forcadellová stejně jako další členové sesazeného vedení během soudního výslechu odpovídali i na dotazy prokuratury. Nevyužili tak svého práva nevypovídat, na rozdíl od osmi bývalých ministrů katalánské vlády, kteří před týdnem před jiným soudem mlčeli. Mimo jiné proto je tehdy soudkyně poslala do vazby.

Distancovali se od vyhlášení nezávislosti

Podle zdrojů listu El País tvrdili Forcadellová i ostatní, že nezávislost schválená parlamentem 27. října má pouze symbolický charakter a žádnou právní platnost. Rovněž další část jejich výpovědí se nesla ve smířlivém tónu, když například vyjádřili plný respekt k rozhodnutí Madridu aktivovat ústavní článek 155 a převzít kontrolu nad Katalánskem.

Podle deníku La Vanguardia mohlo politikům u soudu pomoci, že se ve výpovědích distancovali od snahy o vyhlášení nezávislého Katalánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám