Hlavní obsah

Papež zakázal ve Vatikánu od příštího roku prodej cigaret

– Vatikán

Papež František zakázal prodej cigaret na území Vatikánu, a to s platností od příštího roku. Cílem je chránit zdraví lidí, upozornil dnes mluvčí Svatého stolce Greg Burke. „Motiv je velmi jednoduchý: Svatý stolec se nemůže podílet na praxi, která jasně poškozuje zdraví lidí,” uvedl mluvčí podle agentury Reuters.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Muž s cigaretou na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Článek

Mluvčí přitom citoval ze statistik Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž na kouření zemře každý rok ve světě více než sedm miliónů lidí.

Cigarety se ve Vatikánu prodávají za zvýhodněnou cenu zaměstnancům a důchodcům. Vatikánští zaměstnanci si mohou nakoupit pět kartonů cigaret měsíčně. Mnoho Italů proto využívá svých nekuřáckých kamarádů, kteří pracují ve Vatikánu, aby jim kupovali cigarety, protože stojí mnohem méně než v italských obchodech, kde jsou vysoké daně.

Mluvčí Burke uznal, že prodej cigaret představuje pro Vatikán jistý zdroj příjmů. „Nicméně žádný zisk nemůže být legitimní, pokud stojí lidské životy,” upozornil.

Zachován zatím zůstává prodej velkých doutníků, protože kouř z nich se nevdechuje.

Vatikán tak v zákazu následuje himálajský Bhútán, kde je kouření považováno za špatné pro karmu a kde byl zakázán prodej tabáku už v roce 2005.

Související téma:

Papež Benedikt XVI.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papeže ve středu pozdravil poutníky

Reklama

Související články

Papež omyl nohy bývalým mafiánům

I do vězení zavítal papež František v rámci svých velikonočních cest. V městečku Paliano jihovýchodně od Říma přijal od vězňů dary – koš s cuketou z jejich...

Výběr článků

Načítám