Hlavní obsah

Puigdemont a katalánští exministři se vydali belgické policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obviněný katalánský expremiér Carles Puigdemont se v neděli ráno vydal spolu se se čtyřmi bývalými ministry belgické policii. Zda zůstanou ve vazbě, nebo budou propuštěni, o tom rozhodne soudce. Během neděle je všechny vyslechne, rozhodnutí by mělo padnout podle mluvčího belgické prokuratury Gillese Dejemeppeho nejpozději v pondělí ráno.

Foto: Albert Gea, Reuters

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

Mluvčí oznámil, že se pětice politiků je od 09:17 SEČ oficiálně ve vazbě. Do stejného času v pondělí musí soudce rozhodnout.

Puigdemont a ostatní politici jsou už od začátku tohoto týdne v Belgii, kam odjeli poté, co je španělská vláda sesadila kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti ze strany Katalánska. Španělsko na ně vydalo evropský zatýkací rozkaz a o jejich dalším osudu rozhodne belgický soud, který žádost Španělska vyhodnotí.

Bývalý katalánský premiér tvrdí, že chce s belgickou justicí plně spolupracovat. Pokud by se proti případnému rozhodnutí o vydání do Španělska odvolal, jak naznačil jeho právník, mohl by vzhledem k zákonným lhůtám zůstat v Belgii více než dva měsíce, tedy i v době předčasných voleb do katalánského parlamentu. Ty jsou vypsány na 21. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám