Hlavní obsah

V Itálii zabavili „drogu bojovníka“, miliardovou zásilku od Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie zabavila v kalábrijském přístavu Gioia Tauro přes 24 miliónů tablet analgetika Tramadolu. Podle prokuratury stojí za pašováním tablet Islámský stát, který si od prodeje sliboval financování dalších svých útoků ve světě. O případu v pátek informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V italském přístavu zabavili opiáty Islámského státu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Syntetický opiát Tramadol používají bojovníci na Blízkém východě i teroristé, protože jim pomáhá od únavy, stresu, strachu a bolesti. Bývá označován jako „droga bojovníka”. Italský list La Repubblica napsal, že jeho distribuci a pašování nějakou dobu ovládá teroristická organizace Islámský stát.

Tablety byly objeveny v jednom přepravním kontejneru a Italové při vyšetřování jejich původu spolupracovali s americkými protidrogovými vyšetřovateli.

Zabavená zásilka měla hodnotu 50 miliónů eur (téměř 1,3 miliardy korun). Vyšetřovatelé podle listu La Repubblica zjistili, že tablety směřovaly z Indie do Libye.

Distribuci podle hlavního kalábrijského žalobce Federika Cafiera De Raho „zajišťoval přímo Islámský stát za účelem financování teroristických aktivit plánovaných a prováděných po celém světě“. „Část z nezákonného zisku z jejich prodeje by byl použit na financování extremistických skupin v Libyi, Sýrii a Iráku,“ uvedl žalobce.

Podobná zásilka byla objevena loni v Řecku a předtím další, ještě větší, v přístavu v Janově.

Reklama

Výběr článků

Načítám