Hlavní obsah

V Belgii obvinili z terorismu dvojici mužů, která útočila ve francouzském vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgičané obvinili dva podezřelé muže kvůli teroristickému útoku ve vlaku Thalys ve francouzském departemantu Pas-de-Calais v roce 2015. S odvoláním na federální prokuraturu o tom v úterý informovala agentura AFP. Atentát ve vlaku z Bruselu do Paříže zmařili tři Američané.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgická policie, ilustrační foto

Článek

Podle federální prokuratury stál jeden z obviněných, belgický občan Mohamed B., v čele teroristické skupiny a druhý, rovněž belgický občan Youssef S., byl jejím členem. Oba podle policie pomáhali pachateli atentátu z rychlovlaku Maročanovi Ajjúbovi Chazzanímu, který je v současnosti vězněn ve Francii.

Belgická policie v pondělí zadržela v rámci vyšetřování útoku celkem čtyři osoby, dvě z nich ale záhy propustila. Během šesti domovních prohlídek nenašla žádné zbraně, ani výbušniny.

Útočník zranil dva lidi

Předloni v srpnu se mladý Maročan pokusil zaútočit střelnou zbraní v mezinárodním vlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Zneškodnili ho tři cestující z USA. Útočník, který podle vyšetřovatelů patřil k radikálnímu islámskému hnutí, stihl zranit dva lidi.

Belgická policie už loni v červnu vyslechla kvůli pokusu o útok v rychlovlaku šest lidí, ale brzy po zadržení je opět propustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám