Hlavní obsah

V Tatrách hrozí laviny

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve vyšších polohách Vysokých a Západních Tater na Slovensku napadlo v uplynulých dnech okolo půl metru sněhu. Při silném větru se vytvořily závěje a hrozí laviny.

Foto: Profimedia.cz

Zasněžené Tatry s Gerlachovským štítem. Ilustrační foto.

Článek

Lomnický štít hlásí dokonce až 80 centimetrů sněhové pokrývky, přičemž na severu Slovenska nadále hustě sněží. Na Štrbském Plese je 39 centimetrů sněhu, na Chopku v Nízkých Tatrách zase 24 centimetrů.

Tatry hlásí mírné lavinové nebezpečí. Byl vyhlášen druhý stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice. Anton Sedlák ze střediska lavinové prevence horské služby konstatoval, že lavinové nebezpečí je lokální a je koncentrované do míst, kde vítr nafoukal větší množství sněhu.

„Sesuv spontánních základových lavin je možný především na strmých svazích. Tendence lavinového nebezpečí při dalším sněžení stoupá,“ upozornil Sedlák.

Pod sněhem se v pondělí ocitl i Poprad. Do ulic vyrazilo pět strojů, které čistily a posypávaly silnice. „Hned první noc jsme použili 22 tun posypové soli,“ řekl agentuře TASR ředitel správy městských komunikací Peter Fabian.

Reklama

Výběr článků

Načítám