Hlavní obsah

Dlouholetý starosta Ankary končí. Nařídil mi to Erdogan, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Starosta tureckého hlavního města Ankary Melih Gökçek po více než 20 letech odstoupil ze své funkce. Na sobotním mimořádném zasedání městské rady uvedl, že tak učinil na příkaz prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Končící starosta Ankary Melih Gökçek

Článek

„Odcházím ze své funkce na příkaz našeho vůdce Recepa Tayyipa Erdogana,” prohlásil Gökçek. „Nikoli proto, že bych se domníval, že jsem nebyl úspěšný,” dodal.

Jeho nástupce zatím není znám. Gökçek o svém záměru odstoupit z funkce informoval již před několika dny.

Gökçek je známý především svými poněkud bizarními výroky na Twitteru, kde jej sledují přes čtyři milióny uživatelů. Uvedl například, že zahraniční mocnosti by se mohly pomocí nových technologií pokusit o vyvolání zemětřesení s cílem oslabit tureckou ekonomiku.

Skončilo již více starostů

V posledních týdnech odešlo ze svých funkcí několik starostů z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Na konci září například nečekaně opustil křeslo starosty Istanbulu Kadir Topbas, který strávil ve funkci více než 13 let.

Reklama

Související články

Pučisty v Turecku odsoudili na doživotí

Doživotní tresty vězení uložil ve středu soud na jihozápadě Turecka nejméně 34 lidem obžalovaným z toho, že při loňském pokusu o státní převrat chtěli zabít...

Výběr článků

Načítám