Hlavní obsah

Putinovi blízcí drží půl biliónu - desetinu rozpočtu Ruska, tvrdí investigativci

Moskva

Lidé z nejbližšího okolí – včetně příbuzenského – ruského prezidenta Vladimira Putina mají pod kontrolou aktiva v hodnotě desetiny ruského státního rozpočtu. O svém odhadu tento týden informovala mezinárodní nevládní skupina Centrum pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP).

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Souhrnný majetek Putinových příbuzných a blízkých zpráva přibližně stanovila na téměř 24 miliard dolarů (522 miliard Kč). Mnozí z lidí, které informace investigativních autorů označují za Putinovy „příbuzné, staré přátele či přátele, kteří se stali příbuznými“, jsou napojeni na mohutné ropné a plynárenské firmy, případně jiné ruské státní podniky.

Ze známých oligarchů k nim patří například finančník Jurij Kovalčuk, majitel holdingu Novatek Gennadij Timčenko nebo bratři Arkadij a Boris Rotenbergovi, Putinovi přátelé z dětství.

Tvrdí, že nevědí jaké firmy jim patří

Zvláštní skupinu tvoří lidé, kteří vlastní ohromné majetky, ale nedokážou vysvětlit jejich původ. Tento fakt spolu s napojením na prezidenta vyvolává otázku, zda jim jejich jmění skutečně patří, nebo zda nejsou jen nastrčenými vlastníky.

Podle OCCRP jde o Michaila Šelomova, syna Putinovy sestřenice Ljubov Šelomovové, dále Sergeje Roldugina, cellistu a kmotra Putinovy dcery Marie, a Pjotra Kolbina, řezníka a Putinova přítele z dětství. Prý nemají přehled, jaké firmy jim patří, veřejnost je nezná a obchodním aktivitám se nevěnují.

Šelomov v roce 2009 řekl listu Novaja gazeta, že jeho podnikání nemá nic společného se státními financemi. Ačkoli je řadovým zaměstnancem petrohradské loďařské firmy Sovkomflot a pobírá průměrný plat, současně je veden jako padesátiprocentní vlastník akcií ve společnosti Igora Drive. Ta buduje poblíž Petrohradu u zimního letoviska lyžařskou dráhu.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Roldugin, kterému je přezdíváno Putinův bankéř

Staví stadión, ale netuší to…

V letovisku se v roce 2013 vdávala Putinova dcera a jeho majitel Jurij Kovalčuk byl před třemi lety zařazen na seznam západních sankcí s označením „Putinův osobní bankéř“.

Na dotaz OCCRP ohledně závodiště Šelomov nedokázal odpovědět a budil dojem, že o projektu nic netuší. „Kdysi jsem zaslechl, že se to staví, ale už s tím nemám nic společného,“ prohlásil. Přes Šelomova přitom „proteklo“ ze státních zdrojů 573 miliónů dolarů.

Na dotaz, jak se domohl takového majetku, prý odpověděl, že „to má jiné důvody, než si lidé myslí“. Jeho firma má mimo jiné těsné vazby na zmíněné bratry Rotenbergovy, developery, kteří kdysi s Putinem trénovali džudo a dostávají pravidelně velké státní zakázky.

Co se Rolduginova jména týče, ten figuroval v takzvaných Panama Papers, dokumentech právnické firmy Mossack Fonseca, které unikly na veřejnost. Přes tento daňový ráj Roldugin prohnal dvě miliardy dolarů.

S Kolbinem se Putin seznámil kdysi ve vesnici Iměnicy, kam Putinova rodina jezdívala na daču. V mládí spolu chodívali na diskotéku, pak se ale jejich cesty rozešly. Vždy si ale byli nablízku. Loni Kolbin převedl svůj luxusní byt v Moskvě na babičku Aliny Kabajevové, bývalé gymnastky, kterou západní média označují za možnou Putinovu partnerku.

Bohatství z ropy zemního plynu?

Kolbin sice nikdy nepodnikal, ale byl akcionářem ve společnosti Gunvor, která vlastnila svého času třetinu ruských ropných nalezišť.

OCCRP upozorňuje, že okolnosti kolem zvlášť movitých Putinových známých jsou krajně podivné: například Šelomov podle investigativců nemá sekretářku, telefony zvedá sám – a přitom by měl být hodně vysoko na forbesovském žebříčku miliardářů.

Loni se Putin postavil i za Roldugina a tvrdil, že obrovské částky na svůj účet dostal, aby mohl pro stát nakupovat historické hudební nástroje, například stradivárky z roku 1732 za 12 miliónů dolarů, na něž hrával Bedřich Veliký. Lidé, kteří se jej snažili očernit, prý jen „kalí vodu“, vzkázal šéf Kremlu. CCRP má jasno: Putinův kruh pohádkově zbohatl na ropě a zemním plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám