Hlavní obsah

Bývalý ministr a exředitel TV Markíza skončil ve vazbě, měl si objednat vraždu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský ministr hospodářství a exředitel nejsledovanější slovenské komerční televize Markíza Pavol Rusko skončil ve vazbě. Ve čtvrtek o tom rozhodl okresní soud Bratislava II. Rusko si měl v roce 1997 objednat u podsvětí únos a vraždu spolumajitelky televize Sylvie Volzové.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Rusko

Článek

Exministra zadržela slovenská policie toto pondělí. Rusko obvinění z přípravy únosu a vraždy Volzové popřel a proti rozhodnutí soudu o uvalení vazby podal stížnost. Bývalý šéf TV Markíza měl podle deníku Sme nabídnout podsvětí za únos a následnou vraždu spolumajitelky televize 20 miliónů slovenských korun.

V noci ze středy na čtvrtek převezla policie Ruska k vyšetření do dvou bratislavských nemocnic, protože si stěžoval na špatný zdravotní stav. Lékaři však konstatovali, že je v pořádku, a musel se vrátit do vazby.

Proti Ruskovi měl vypovídal bývalý šéf slovenského podsvětí Mikuláš Černák, který si odpykává doživotní trest. Černák měl označit Ruska za objednavatele únosu a následné vraždy Volzové, které se však nikdy neuskutečnily. Podsvětí mělo Volzovou unést, přinutit ji, aby přepsala svůj podíl v televizi na Ruska. Následně ji měli zavraždit.

Na vraždu složil zálohu

Rusko a Černák se měli setkat v roce 1997 v Banské Bystrici. Tehdejší šéf televize měl složit půl miliónu korun jako zálohu na vraždu. „Rusko řekl, že to má být udělané čistě, že to bude dobře zaplacené a že mu jde o hodně,“ řekl Černák o setkání s Ruskem.

Volzová byla majitelkou poloviny akcií společnosti, která televizi provozovala. Druhou polovinu vlastnil Rusko. Oba společníci však měli mezi sebou vážné spory. „V místě mého bydliště se tehdy zdržovali neznámí lidé. Stáli pod okny, sledovali, co dělám, kudy se pohybuji,“ připustila Volzová, která žije v Německu.

Černák je odsouzený na doživotí, ale od roku 2015 spolupracuje s vyšetřovateli a postupně vypovídá o všech vraždách, s nimiž měl mít něco společného. Deník Sme upozornil, že za spolupráci může být po 25 letech podmíněně propuštěn na svobodu. Od jeho zatčení uplyne letos v prosinci dvacet let.

Rusko byl ministrem hospodářství v letech 2003 až 2005 ve vládě Mikuláše Dzurindy. Odvolán byl v roce 2005 kvůli nejasnostem se směnkami použitými k vyplacení podílu v TV Markíza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám