Hlavní obsah

Ruský opoziční list chce k sebeobraně vyzbrojit své redaktory

– Moskva

Šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov chce redaktorům deníku vydávat zbraně, které novináři budou moci použít k sebeobraně. Informoval o tom ve čtvtek server ruské nezávislé rádiové stanice Echo Moskvy.

Foto: Profimedia.cz

Novaja gazeta si vydobyla uznání investigativní žurnalistikou, která v minulosti stála život několik jejich novinářů včetně Anny Politkovské.

Článek

„Uzavřeme dohodu o spolupráci s policií Ruské federace. Nakoupíme zbraně, novináři budou muset absolvovat kurs k získání zbrojního průkazu. Redaktorům chceme navíc poskytnout i další prostředky k sebeobraně, o kterých teď nechci mluvit,” uvedl Muratov v rozhovoru pro Echo Moskvy.

Šéfredaktor připomněl, že v zemi bylo zavražděno už několik novinářů, jako například známá kritička Kremlu Anna Politkovská nebo novinářka a obhájkyně lidských práv Natalja Estěmirovová. Útoky na média jsou podle něj nyní v Rusku pravidelné. Nejnověji se terčem útoku stala v pondělí moderátorka Echa Moskvy Taťjana Felgengauerová, kterou útočník přímo v budově rádia pobodal do krku.

Novaja gazeta si vydobyla uznání investigativní žurnalistikou, která v minulosti stála život několik jejich novinářů, kromě Anny Politkovské také redaktora Igora Domnikova. V dubnu čelil list výhrůžkám kvůli článku o údajném pronásledování homosexuálů v autonomním Čečensku.

Reklama

Související články

Ruský opoziční list má potíže s financemi

Ruský opoziční list Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská zavražděná v Moskvě v roce 2006, v úterý oznámil, že má finanční...

Výběr článků

Načítám