Hlavní obsah

Politici musí poslouchat lid, ne mu říkat, co si má myslet, tvrdí Bystroň z AfD

Berlín

Bojovat proti politické korektnosti a prosazovat „vůli lidu” chce v německém parlamentu čerstvě zvolený poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který do tehdejšího západního Německa emigroval v roce 1987 spolu s rodiči. Od AfD se podle Bystroně dá očekávat, že přinese do parlamentu kritičtější a tvrdší diskusi.

Foto: Profimedia.cz

Projev Petra Bystroně

Článek

„Tak to určitě, protože naše strana bojuje proti politické korektnosti, proti tomu, že se o určitých tématech vůbec nehovoří," podotkl německý poslanec českého původu. [celá zpráva]

Kromě migrace se chce soustředit i na vnitřní bezpečnost nebo sociální otázky. „A celkově se dá také říci, že bychom chtěli, aby politici dělali, co si přeje lid, a ne aby lidu říkali, co si má myslet," shrnul Bystroň.

Právě představa politiků AfD, že oni ztělesňují vůli lidu, je častým terčem kritiky představitelů dalších stran i odborníků. Bystroň o reakcích ostatních stran mluví jako o téměř hysterických. „Je to pochopitelné, oni ztratili hodně hlasů a mandátů díky nám, takže z nás mají strach,“ míní.

Foto: Profimedia.cz

„Od nás se dá očekávat velmi konstruktivní, velmi inteligentní politika, konzervativně-liberální,“ ujišťuje čtyřiačtyřicetiletý představitel strany, kterou většina pozorovatelů označuje za populistickou, protestní či protiimigrační.

Proti zbytečné unifikaci

Vedle tradičních témat AfD se Bystroň chce soustředit i na zahraniční politiku. Uchází se o post předsedy zahraničního výboru Spolkového sněmu. V této roli by chtěl lépe hájit německé zájmy a stavět se proti „zbytečné unifikaci“ Evropské unie. I jako představitel AfD, která je proslulá kritikou uprchlické politiky kancléřky Angely Merkelové (CDU), chce hájit právo na azyl. „My chceme pomáhat lidem, kteří utíkají před nějakým ohrožením," říká.

Politik s německým i českým občanstvím, který je podle svých slov bezdůvodně v hledáčku bavorské kontrarozvědky, věří, že se jeho strana, v níž se projevuje vnitřní pnutí, v parlamentu nerozštěpí. Je podle něj sice škoda, že stranu opustila bývalá šéfka Frauke Petryová, spolu s ní ale z poslanecké frakce, která nyní čítá 92 členů, odešel už jen jeden politik, takže to podle něj strana přestojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám