Hlavní obsah

Básník Pablo Neruda nezemřel na rakovinu, mohl být po puči otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chilský básník Pablo Neruda nezemřel na rakovinu, jak je uvedeno v úmrtním listu. Oznámil to podle agentury AFP mezinárodní tým expertů. Zatím však neodhalil skutečnou příčinu básníkovy smrti. Již delší dobu se spekuluje o tom, že Neruda mohl být při puči v roce 1973 zavražděn agenty diktátora Augusta Pinocheta.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Neruda na snímku z roku 1969

Článek

Experti jsou „na 100 procent přesvědčeni, že úmrtní list neuváděl příčinu smrti,“ uvedl člen vyšetřovací skupiny Aurelio Luna. Zjistili, že laureát Nobelovy cena za literaturu sice měl rakovinu prostaty, ale ta ho neohrožovala na životě. Proto nevyloučili, že do jeho smrti mohl být někde zapleten. „Stále nemůžeme vyloučit ani potvrdit, zda je příčina smrti Pabla Nerudy přirozená nebo násilná,” uvedl Aurelio Luna z šestnáctičlenného týmu expertů. Tým bude nyní pokračovat v dalších testech, které se zaměří na zjišťování jedů v těle.

Umělec, který si svůj literární pseudonym zvolil na počest českého básníka Jana Nerudy, zemřel v roce 1973 ve věku 69 let. Jeho ostatky byly v roce 2013 exhumovány. [celá zpráva]

Dali mu injekci

Mělo se zjistit, zda zemřel přirozenou smrtí, nebo byl otráven. [celá zpráva]

Dosavadní analýzy sice zatím nenašly důkazy otravy, chilská vláda nicméně v roce 2015 připustila, že básník mohl být zavražděn. Neruda podporoval socialistického prezidenta Salvatora Allendeho, kterého svrhl při puči generál Augusto Pinochet.

Neruda zemřel 23. září, 12 dní po vojenském převratu a tři dny poté, co mu byl nabídnut azyl v Mexiku. Nerudův pohřeb se pak stal demonstrací proti Pinochetově vládě.

Podle Nerudova řidiče Manuela Arayi byl zavražděn. Araya vypověděl, že mu Neruda před svou mrtí řekl, aby rychle přijel do nemocnice, že mu ve spánku dali injekci do břicha.

„Neruda byl zavražděn. Nechtěli, aby Neruda opustil zemi, tak ho zabili,“ řekl Araya BBC v roce 2013. I Nerudova žena Matilde si myslela, že nezemřel na rakovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám