Hlavní obsah

Uzavření hranic s Ukrajinou povede k masakru jako ve Srebrenici, tvrdí Putin

– Soči • Aktualizováno

Uzavření hranic mezi Ruskem a separatistickými regiony na východě Ukrajiny by mohlo vést k masakru podobnému krveprolití v bosenské Srebrenici z roku 1995. Ve čtvrtek to na konferenci Valdajský klub v Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Komentoval i vyhrocenou situaci kolem KLDR, tuto totalitní zemi není podle něj radno „tlačit do rohu”.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v Soči

Článek

„Uzavření hranice mezi Ruskem a neuznanými republikami povede k situaci srovnatelnou se Srebrenicí. Bude tam masakr. Ale my to nedovolíme,” řekl Putin.

Kyjev žádá, aby k ochraně rusko-ukrajinských hranic kontrolovaných separatisty byla vyslána mírová mise OSN. To však Rusko odmítá, mírotvorci by podle něj měli ochraňovat frontu dělící proruské radikály od ukrajinské armády.

Ukrajina viní Rusko mimo jiné z vojenské podpory proruských separatistů na východoukrajinském Donbasu, Kreml však tato obvinění trvale popírá. „Současná situace na Ukrajině je výsledkem neústavního uchvácení moci, na němž nese vinu Evropa, která tento převrat podpořila," prohlásil Putin.

Konflikt si od propuknutí bojů v roce 2014 vyžádal na deset tisíc lidských životů.

 

Netlačte Kima do rohu

Ruský prezident Vladimir Putin se vyjádřil také ke korejské krizi. Řekl, že není možné zahánět režim Kim Čong-una do koutu. Jaderný program, pokusné výbuchy atomových pum a odpalování balistických raket podle Putina musí skončit, ale na základě dialogu, nikoliv pod nátlakem.

„Problémy by měly vyřešeny dialogem, nikoliv zaháněním do kouta. Nevyhrožovat použitím síly a nesnižovat se k otevřené hrubosti a nadávkám,“ prohlásil Putin podle stanice NBC, aniž by přímo zmínil Spojené státy. Severní Korea je suverénní stát, zdůraznil Putin.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v Soči

Spojené státy se cítí severokorejským jaderným programem přímo ohroženy a americký prezident Donald Trump se opakovaně nechal slyšet, že nikdy nedovolí, aby se Severní Korea atomovými zbraněmi vyzbrojila. Ta to ale odmítá, z čehož pramení nynější korejská krize. Pchjongjang navíc tvrdí, že už jaderné zbraně má a nikdy se jich nevzdá. [celá zpráva]

Trump zaslouží respekt

Americký prezident Donald Trump by měl být podle Putina respektován, protože má z voleb demokratický mandát. Respekt si podle něj zaslouží i přesto, že s některými jeho názory nelze souhlasit.

Ruský prezident si také v Soči trpce stěžoval, že Moskva v uplynulých 15 letech Západu příliš věřila, což si tamní státníci prý vyložili jako slabost. „Naše největší chyba byla, že jsme (Západu) moc věřili. Tam si to vyložili jako slabost a využili toho,” řekl.

Putin rovněž na konferenci připustil, že příštím prezidentem se může stát žena, protože v Rusku je prý všechno možné. Reagoval tak na ohlášení kandidatury populární televizní moderátorky Kseniji Sobčakové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Putin dostal štěně alabaje

Štěně středoasijského pasteveckého psa daroval ve středu turkmenský prezident Gurbanguly Berdimuhamedov svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Opožděně...

Výběr článků

Načítám