Hlavní obsah

Pojišťovna vzkřísí benátský skvost

Právo, Josef Kašpar, Řím

Na Náměstí svatého Marka stojí unikátní komplex tzv. Procuratie Vecchie z 16. století. Pracovalo zde devět Procuratori di Venezia, což je nejvýznamnější funkce Benátské republiky po dóžeti. Starali se o sirotky a lidi v nouzi. Nyní se do jisté míry vrátí historická budova k původním účelům.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní komplex Procuratie Vecchie z 16. století v Benátkách.

Článek

Pojišťovací společnost Generali právě zde v roce 1832, rok po svém zrodu v Terstu, otevřela první kancelář. Obě města patřila do habsburské říše, a proto se pojišťovna až do roku 1848 nazývala Assicurazioni Generali Austro-Italiche a její znak zdobila orlice.

Firma se postavila na stranu bojovníků za nezávislost Itálie, a tak se od roku 1848 nazývá Assicurazioni Generali a do znaku si dala symbol Benátek – lva svatého Marka. Generali dnes patří k největším pojišťovnám světa a působí v 60 zemích.

Bude tu kouzlit Chipperfield

Počátkem měsíce představila veřejnosti významný projekt. Proslulý britský architekt David Chipperfield (64) se ujal rozsáhlé rekonstrukce a opravy budovy, která poslední dobou viditelně chátrala.

„Benátky, a především Náměstí svatého Marka, ztělesňují odvahu, energii i tvořivost, a proto je mimořádně důležité vdechnout jim nový život,“ prohlásil generální ředitel firmy Philippe Donnet. Gabriele Galateri di Genola, předseda správní rady, připomněl, že Procuratie se kromě Generali stanou sídlem The Human Safety Net, nadace pomáhající společensky i sociálně slabým skupinám.

Foto: Právo

Unikátní komplex Procuratie Vecchie z 16. století v Benátkách.

„Bude to univerzální dům otevřený světu. V této dlouho opuštěné budově chceme vytvořit prostor otevřený veřejnosti, nevládním organizacím a podobným institucím. Vítáme přínos i účast soukromých a veřejných organizací sdílejících stejné poslání. Kategoricky vylučujeme komerční využití budovy, tedy žádné obchody či penzióny,“ dodal Galateri.

Emma Ursichová, šéfka nadace, se zmínila i o akutním problému migrantů. „Nemáme žádné velikášské plány. Víme ale, že mezi uprchlíky jsou i podnikatelé. A my jim chceme pomoci vytvořit si nový byznys zde v Evropě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám