Hlavní obsah

Demonstranti se v Kyjevě střetli s policisty, chtějí zrušit imunitu poslanců

Kyjev

Několik tisíc přívrženců opozice v úterý demonstrovalo před sídlem ukrajinského parlamentu. Několik různých skupin se spojilo a požadovalo politickou reformu včetně změny volebního systému, vytvoření nezávislého protikorupčního soudu a zrušení poslanecké imunity. Demonstrace večer přerostla v potyčky s policií, nikdo ale zatčen nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

„V daný okamžik nejsou žádní zadržení v souvislosti s tímto incidentem. Policie dokumentuje, co se stalo,“ řekl agentuře Interfax Ukrajina představitel policie Jaroslav Trakalo. Podle něj byli při potyčkách zraněni čtyři lidé, včetně jednoho policisty, který musel být převezen do nemocnice.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zraněný demonstrant

Demonstranti se začali na náměstí před parlamentem scházet už dopoledne. Požadovali ustavení protikorupčního soudu a zrušení poslanecké imunity i změnu volebního zákona. Poslanec Mustafa Najem pak vyzval předsedu parlamentu, aby se odložilo projednávání reformy zdravotnictví a začalo se s přijímáním zákonů, které požadují demonstranti.

Prezident Petro Porošenko předložil v úterý parlamentu návrh ústavního zákona, rušícího poslaneckou imunitu od 1. ledna 2020. Prezident svůj krok vysvětlil tím, že imunita se změnila v „záruku beztrestnosti”. Demonstranti požadují zrušení poslanecké imunity již od příštího roku.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinská Národní garda střežila při protestu parlament

Pak dorazili před sídlo parlamentu bojovníci bývalého dobrovolnického praporu Donbas a situace se vyostřila. Sebrali policistům třicet štítů, ale pak se podařilo nastolit pořádek, i když se zástupci Hnutí nových sil pokusilo před parlamentem postavit tábor dvaceti stanů. Na dodržování pořádku dohlíželo podle listu Ukrajinska pravda na 3500 policistů a příslušníků Národní gardy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští demonstranti při střetech s gardisty

Na demonstraci se sešli přívrženci různých politických sil, včetně strany Otčina bývalé premiérky Julije Tymošenkové či hnutí bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který se ze spojence prezidenta Petra Porošenka přeměnil v odpůrce hlavy ukrajinského státu a přišel o ukrajinské občanství. Policie odhadla počet demonstrantů na zhruba 4500.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Střet ukrajinských demonstrantů s bezpečnostními silami

Saakašvili před demonstranty vybídl Porošenka k demisi, protože jinak se nic k lepšímu nezmění: „Dokud je Porošenko (u moci), pokrok a boj s korupcí nenastane, zůstane jen mizérie a emigrace.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám