Hlavní obsah

Epidemie smrtícího plicního moru se na Madagaskaru vymkla kontrole

Antananarivo

Madagaskarem se dál šíří epidemie dýmějového a plicního moru. Nakazilo se již více než 680 lidí a 57 jich už smrtící infekci podlehlo. Lokální epidemie moru jsou na Madagaskaru běžné, tentokrát je to ale jiné, varují podle CNN experti. Panují proto obavy, že by se obávaná nemoc mohla rozšířit i za hranice ostrovního státu.

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce a deratizace je jednou z forem prevence dalšího šíření onemocnění.

Článek

Z posledních údajů Světové zdravotnické organizace a madagaskarských zdravotníků, které ale byly shromážděny už 12. října, vyplývá, že jen z hlavního města Antananariva je hlášeno 329 nakažených a 25 obětí.

Letos se první případy nákazy moru objevily dříve, než je tomu obvyklé [celá zpráva], a to i na místech, včetně desítky měst, kde je nikdy předtím nezaznamenali. Objevily se navíc i případy extrémně nebezpečného a nakažlivého plicního moru. Ten – pokud není rychle rozpoznán a léčen – zabíjí až ve 100 procentech případů. Snadno se navíc šíří kapénkovou infekcí z člověka na člověka. Při nepodchycení nemocní umírají během dvanácti až čtyřiadvaceti hodin po nakažení.

Většinou plicní mor 

Z celkem 684 pacientů jich 474 trpělo právě plicním morem. Dýmějovým morem se nakazilo 156 lidí, v jednom případě šlo o septický mor a ve zbylých forma onemocnění upřesněna nebyla.

Dýmějový mor na člověka přenášejí paraziti (například blechy), kteří se infikovali od hlodavců. Projevuje se zbytněním lymfatických uzlin. Plicní mor má zpočátku průběh jako těžký zápal plic. Pro úspěšnou léčbu je nezbytná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám