Hlavní obsah

Zaorálkův náměstek Šrámek se s britským ministrem zahraničí Johnsonem proháněl na pramici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra zahraničí ČR Lubomíra Zaorálka Ivo Šrámek se v neděli v anglickém Kentu zúčastnil setkání zástupců evropských zemí s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Ministr své hosty provedl parkem oficiálního sídla Chevening House, v němž se schůzka konala. U tamního jezera jim nabídl plavbu na pramici, do níž se s ním odhodlal jen český diplomat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris Johnson vzal Ivo Šrámka na projížďku pramicíVideo: AP

 
Článek

„Kdo půjde na loď?“ ptal se Johnson, doprovázený svou ženou Marinou, během procházky po pracovním obědě. K projížďce po jezeře nakonec svolil Ivo Šrámek, náměstek pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce na ministerstvu zahraničí ČR.

„To bude ohromný úspěch,“ glosoval akci Johnson, když s českým zástupcem odrážel od břehu. Dostat loď na vodu údajně pomáhal diplomat ze Slovinska.

Foto: , ČTK/AP

Britský ministr zahraničí Boris Johnson nastupuje do pramice za náměstkem českého ministra zahraničí Ivem Šrámkem.

Foto: , ČTK/AP

Britský ministr Boris Johnson se svým českým hostem Ivem Šrámkem na jezeře u sídla Chevening House.

Tématem nedělní schůzky byla bezpečnost. Jednání se kromě náměstka Šrámka účastnili zástupci Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Rumunska a Bulharska. Jak uvedlo české ministerstvo zahraničí, probírala se řada otázek, „zejména budoucnost dohody o íránském jaderném programu (JCPOA) ve světle změny politiky USA a řešení severokorejské krize“, a „ministr Johnson se rovněž věnoval britským očekáváním v souvislosti s brexitem“.

Foto: , ČTK/AP

Britský ministr zahraničí Boris Johnson s náměstkem českého ministra zahraničí Ivem Šrámkem na jezeře u sídla Chevening House v hrabství Kent

„Náš odchod z EU nepřinese žádnou změnu pro bezpodmínečný a neodstranitelný závazek Británie k bezpečnosti a obraně Evropy. Toto setkání bylo další názornou ukázkou toho, že Spojené království je klíčovým partnerem při zajišťování bezpečnosti našeho kontinentu,“ citovala BBC Johnsonovo závěrečné komuniké.

Reklama

Výběr článků

Načítám