Hlavní obsah

V Bratislavě začíná summit o dvojí kvalitě potravin

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

V Bratislavě se v pátek uskuteční spotřebitelský summit o dvojí kvalitě výrobků prodávaných v nových a starých členských státech Evropské unie.

Foto: Reuters

Summitu, který hostí slovenský premiér Robert Fico (vpravo) by se měl zúčastnit i předseda evropské Rady Donald Tusk

Článek

„Dvojí úroveň kvality potravin na společném trhu EU je nepřijatelná. Vláda, kterou vedu, se snaží tento problém intenzivně řešit,“ řekl před summitem český premiér Bohuslav Sobotka.

„Slovensko chce vytvořit nejen tlak na příslušné evropské instituce, ale od Evropské komise chce slyšet, jaká řešení v této oblasti nabízí,“ řekl slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie).

Setkání nese název Za stejnou kvalitu produktů pro všechny. „Chceme, aby nadnárodní firmy garantovaly kvalitativní standardy v celé Evropské unii,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

Logo summitu o dvojích standardech kvality zboží

Ať EU řekne, jak nám vyhoví

V této snaze se podle Fica může Bratislava opřít o ostatní státy střední a východní Evropy. „Očekávám, že na summitu nám představitelé Evropské komise přiblíží, jaké kroky učiní v tomto směru v nejbližších měsících,“ zdůraznil Fico.

Jednání na Bratislavském hradě se zúčastní premiéři České republiky, Polska, Maďarska, Slovenska, komisařka Evropské komise Věra Jourová a zástupci několika spotřebitelských sdružení. V rámci summitu se v Bratislavě uskuteční rovněž setkání premiérů Visegrádské skupiny s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.

Slovenský cirkus

Fico konstatoval, že kolem dvojí kvality potravin udělalo Slovensko za poslední Měsíce takový „pozitivní cirkus“ v Evropě, že se už na to nedá nereagovat.

„Slovensko upozornilo na nekalé praktiky, co se týče dvojí kvality potravin, drogerii i stavebních výrobků v čase, kdy ještě mnohé státy Evropské unie tyto nepoctivé praktiky vůči spotřebitelům absolutně odmítaly,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám