Hlavní obsah

Nobelova cena za chemii byla udělena za poznání molekul elektronovými mikroskopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii získali ve středu Švýcar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank a Brit Richard Henderson za rozvoj pokročilé elektronové mikroskopie použité při poznávání struktur biomolekul v 3D. Je to letos už potřetí, kdy byla cena udělena třem vědcům, poprvé ale nejsou všichni z USA.

Foto: TT News Agency, Reuters

Vyhlášení nositelů Nobelovy ceny za chemii.

Článek

K výzkumu použili vědci kryogenní elektronovou mikroskopii, která jim umožnila získat záběry biomolekul ve vysokém rozlišení. Na snímcích jsou dokonce patrné atomy.

Henderson byl první, kdo použil elektronový mikroskop při pohledu na struktury molekul. Dubochet objevil, jak získávat vzorky molekul ve vodním roztoku a zmrazit je. A Frank použil metodu, jak kombinovat několik nejasných záběrů, aby poskytly jasný trojrozměrný obraz.

„Praktické využití je ohromné,“ řekl Frank k metodě. Jako příklad zmínil lékařství. „Medicína se neodehrává už na orgánové úrovni, ale na buněčné a půjde se ještě hlouběji,“ poznamenal.

Kryogenní elektronová mikroskopie byla použita i při zkoumání viru zika. Záběry umožnily poznat strukturu viru na atomární úrovni.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Nositelé Nobelovy ceny za chemii

Nobelova cena za chemii je první, kdy nejsou všichni ocenění Američané. Jacques Dubochet působí na univerzitě v Lausanne a Skot Richard Henderson pracuje v laboratoři molekulární biologie v Cambridge.

Nového vyššího rozlišení v kryoelektronové mikroskopii jdoucí na atomární úroveň bylo dosaženo v roce 2013.

Henderson dostal už loni nejstarší vědeckou cenu, Copleyvu medaili Královské společnosti. Frank přesto řekl, že šance získat Nobelovu cenu byla malinká, protože je ve světě tolik inovací a došlo k velkému rozvoji. Pravil, že zůstal chvíli němý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám