Hlavní obsah

Španělský král v projevu: Katalánsko je neloajální, musí být nastolen řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Barcelona
Aktualizováno

Na ostré kritice lídrů Katalánska postavil svůj úterní televizní proslov národu španělský král Felipe VI., katalánské referendum o samostatnosti označil za nepřijatelnou neloajalitu. Zatímco z celé Evropy znějí hlasy, že nedělní brutální policejní zásah proti účastníkům referenda odporuje demokratickým standardům, král ve svém vystoupení prohlásil, že v Katalánsku je třeba znovu nastolit řád.

Foto: Reuters

Španělský král Felipe VI. v televizním vystoupení před národem ostře kritizoval lídry Katalánska.

Článek

Podle krále, který se svým prohlášením vystoupil v televizi v přímém přenosu, se katalánské vedení se dopustilo nezodpovědného chování. Zdůraznil, že nejednalo podle práva a demokracie. Situaci v Katalánsku označil za velmi vážnou.

Felipe VI. ve svém zhruba šestiminutovém projevu upozornil, že mu velmi záleží na udržení španělské jednoty. Stát podle něj musí v Katalánsku zajistit ústavní pořádek a vládu práva.

Katalánští představitelé podle krále mimo jiné ohrozili ekonomickou stabilitu Španělska. Z regionu pochází 20 procent španělského HDP, konkrétně kolem 215 miliard eur (5,5 biliónu korun), tedy více, než například činí HDP celého Řecka.

Foto: Susana Vera, Reuters

Demonstrace Katalánců v Barceloně

V katalánských ulicích se protestuje

V katalánské metropoli Barceloně se v úterý shromáždilo asi tři sta tisíc lidí na protest proti násilí, které v neděli při hlasování o nezávislosti Katalánska použila španělská policie. Ošetřeno muselo být skoro 900 lidí, kteří se pohybovali u volebních místností, aby tam odhlasovali, anebo aby je bránili před zasahujícími policisty.

Foto: Susana Vera, Reuters

Katalánské referendum o nezávislosti provázely brutální střety s policií.

Protestuje se na mnoha dalších místech, zablokovány jsou desítky silničních tahů v celém Katalánsku. Původně avizovaná generální stávka se dotkla částečně veřejné dopravy, nevyučovalo se na vysokých školách, v omezeném režimu fungovaly nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie rozhání katalánské demonstrantyVideo: AP

Proti silovému zásahu španělské federální policie se vyslovili někteří vrcholní evropští politici. Šéf evropské rady Donald Tusk vyzval španělského premiéra Mariana Rajoye, aby se Španělsko vyhnulo dalšímu použití síly proti Kataláncům. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) upozornil, že je třeba zastavit spirálu eskalací a zahájit dialog. Tvrdý zákrok policie odmítla i většina českých politiků napříč stranami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám