Hlavní obsah

Statisíce Katalánců protestují v ulicích Barcelony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

V ulicích Barcelony protestuje na 300 000 lidí proti násilí, které v neděli při hlasování o nezávislosti Katalánska použila španělská policie. Demonstrace se konají v den stávky v Katalánsku a nakonec se slily v jeden proud procházející městem.

Foto: Enric Marti, ČTK/AP

Turisté se sluní na střeše hotelu v Barceloně. Pod ním na univerzitním náměstí protestují Katalánci.

Článek

„Lidé jsou naštvaní, velmi naštvaní,“ řekl 53letý Josep Llavina, který přijel demonstrovat před budovu španělské policie, kde se sešlo několik tisíc lidí. Na adresu Civilní gardy televizi CBS řekl: „S nimi přišlo násilí. Oni bili lidi, kteří měli ruce nad hlavou. Jak bychom neměli být pobouřeni?“

„Pryč s okupačními silami” a „Ulice jsou pořád naše”, skandovaly davy.

V neděli bylo při zásahu Civilní gardy zraněno skoro devět set lidí, když se snažila zabránit uspořádání zakázaného referenda.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Demonstrace před budovou policie v Barceloně

Ve městě, kde už kvůli stávce nejezdí většina autobusů a metro jen ve špičkách, je doprava ještě zkomplikována demonstracemi, zablokováno je na 50 ulic. Zavřené jsou i školy, univerzity, zdravotnická zařízení poskytují jen urgentní pomoc, zavřeny jsou památky včetně chrámu La Sagrada Família. Osiřelo i tržiště Mercabama.

Provozu barcelonského letiště El Prat se stávka nedotkla, pracují i taxikáři. Největší španělská odborářská sdružení UGT a CCOO stávku nepodpořila, takže velké továrny pracují, informovala agentura AP. [celá zpráva]

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělská policei čelí demontrantům v Barceloně

Zavřen je také přístav, přístavní dělníci demonstrují před sídlem španělské vládní Lidové strany, zatímco hasiči protestují před budovou vnitra.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Demonstranti před budovou policie v Barceloně

Stávky se účastní i katalánští fotbalisté. Kritiky se kvůli tomu dočkal od fanoušků obránce Gerard Pique, který se neúčastní přípravy národního týmu na mač o kvalifikaci na mistrovství světa, uvedla BBC. Policie musela tohoto katalánského nacionalistu chránit. Trenér ho však plánuje postavit, prý je připraven hrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám