Hlavní obsah

Násilí nemůže být odpověď, vzkazují zahraničí politici španělské vládě

• Aktualizováno

Násilí, které provázelo nedělní referendum o nezávislosti Katalánska, ostře kritizovala skotská premiérka Nicole Sturgeonová či belgický premiér Charles Michel. Britský ministr zahraničí Boris Johnson vyjádřil nad střety znepokojení, současně připomněl, že referendum bylo neústavní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie rozhání katalánské demonstrantyVideo: AP

 
Článek

Sturgeonová, která patří mezi aktivní zastánce skotské nezávislosti na Británii, na Twitteru uvedla, že je stále více znepokojena fotografiemi policistů hrubě napadajících katalánské voliče. „Bez ohledu na názor na nezávislost bychom měli všichni odsoudit scény, jimiž jsme svědky," prohlásila skotská politička. Zároveň vyzvala Španělsko, aby "změnilo směr, než se někomu vážně ublíží". „Nechte lidi hlasovat v klidu," dodala.

Foto: Susana Vera, Reuters

Katalánské referendum o nezávislosti provázely brutální střety s policií.

Charles Michel napsal na Twitteru, že "násilí nikdy nemůže být odpověď". Šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont mu poděkoval za výzvu proti násilí a k politickému dialogu.

Foto: Stringer, Reuters

Brutální zásah španělských policistů

Britský ministr obchodu Liam Fox vyjádřil politování nad násilím a zároveň ho odsoudil. Dodal nicméně, že referendum o nezávislosti je záležitostí španělské vlády. Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn označil policejní násilí za šokující a vyzval k politické řešení španělské ústavní krize.

Předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz označil eskalaci násilí ve Španělsku za znepokojivé. Podle něho musí Madrid a Barcelona přispět k snížení napětí a hledat prostředky k dialogu.

Mluvčí katalánské regionální vlády Jordi Turull prohlásil, že španělská vláda se bude zodpovídat mezinárodnímu soudu za násilí páchané španělskou policií během referenda.

Zástupce liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt upozornil, že se nechce míchat do vnitřních záležitostí Španělska, ale násilí odsoudil "se vší rozhodností".

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil španělského premiéra Mariana Rajoye z pokrytectví, když podporuje venezuelskou opozici, ale sám se snaží zlomit odpor ve své zemi pomocí policejního násilí. „Kdo je diktátor? Mariano Rajoy si vybral krev, klacky, údery a útlak proti ušlechtilým lidem. Vzdoruj Katalánsko! Latinská Amerika tě obdivuje," prohlásil Maduro.

Reklama

Výběr článků

Načítám