Hlavní obsah

Český horolezec nepřežil ve Vysokých Tatrách pád z třicetimetrové výšky

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve Vysokých Tatrách zahynul v pátek 44letý český horolezec. Během výstupu v oblasti Zlomiskové doliny spadl muž z asi 30metrové výšky, napsali horští záchranáři na své webové stránce.

Foto: HZS SR

Vrtulník slovenské záchranné služby

Článek

Horská záchranná služba (HZS) byla požádaná o pomoc v odpoledních hodinách, kdy byl nahlášen pád ze stěny nad Ledovým plesem v oblasti Zlomiskové doliny. „Při lezení první lanové délky došlo k pádu 44letého českého horolezce, který lezl bez patřičné výstroje, když mu chyběl prsní úvaz. Pravděpodobně následkem uvolnění kamenů a s větším převisem lana, padal přibližně 30 metrů přes skalní výběžky,“ uvedl web HZS.

Český horolezec zůstal po pádu ležet v bezvědomí. Na pomoc mu letěl vrtulník z Popradu, který na heliportu ve Starém Smokovci vzal na palubu dva horské záchranáře a vysadil je pod stěnou Kozí stráž. Vrtulník pro nízkou oblačnost nemohl přistát a vrátil na základnu.

„Po příchodu záchranářů na místo muž nejevil známky života. Jeho tělo bylo transportované v podvěsu opětovně přivolaného vrtulníku k Popradskému plesu,“ napsali na svém webu horští záchranáři. Poté byl ze stěny vyproštěn také druhý horolezec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám