Hlavní obsah

Populární pláže u Atén ohrožuje ropná skvrna, už se šíří pět dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Pláže blízko řeckého hlavního města Atény ohrožuje ropná skvrna, šířící se pět dnů z malého tankeru potopeného u ostrova Salamina. Kritici upozorňují na ekologickou katastrofu zapříčiněnou liknavostí úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ropná skvrna ohrožuje pláže u AténVideo: Reuters

 
Článek

Pětačtyřicet let starý tanker Agia Zoni II se potopil v neděli ráno. Okolnosti nehody jsou nejasné. Loď kotvila a počasí nebylo nepříhodné. Bylo v ní uskladněno 2500 tun ropy a plynu. Salamis přitom leží jen asi 20 kilometrů na západ od Atén.

Námořní úřady uvedly, že se zprvu soustředily na zamezení úniku ropy do moře a resortní ministr Panagiotis Kouroumblis v úterý oznámil, že k dalším únikům už nedojde. O den později ale jeho sekretariát připustil, že ropa možná uniká dál. Skvrna se mezitím rozšířila na kilometry daleko, takže ve čtvrtek dospěla k letovisku Glyfada, jež se nachází zhruba půl hodiny od Atén.

Místní starosta uvedl, že z jediné pláže bylo odvezeno 28 tun ropy a na veřejnosti se objevily snímky želv a ptáků černých od ropy. Na ostrově Salamina byly uzavřeny podniky na pobřeží, informoval britský server The Guardian.

Ministr Kouroumblis tvrdí, že odstraňování skvrny potrvá 20 dnů, ale některé hlasy mluví spíše o čtyřech měsících.

Na tankeru se v době jeho nehody nacházeli jen dva z celkem jedenácti členů posádky. Oba - kapitána a hlavního technika - už policie obvinila z nedbalosti. Stíháni jsou na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám