Hlavní obsah

Mayová zasáhne do jednání o brexitu. Chystá apel na špičky EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie bez úspěchu naléhá na EU, aby s ní začala vyjednávat také o obchodních vztazích po jejím odchodu z Unie. Evropští vyjednavači to odmítají; nejdříve chtějí vyřešit “rozvod“ a teprve pak řešit, co bude dál. Vyjednávání váznou, a proto se do nich chystá zasáhnout samotná britská premiérka Theresa Mayová.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Deník The Independent potvrdil, že Mayová připravuje významný projev, který pronese příští pátek symbolicky v italské Florencii, starodávné obchodní a kulturní metropoli. Britská premiérka se v něm nebude obracet jen na vyjednavače z Evropské komise, kteří mají k jednání pověření od členských států EU, nýbrž také na šéfy vlád jednotlivých zemí.

„Ta řeč bude nezbytným rozhrnutím opony před dalším kolem vyjednávání a také před říjnovou Radou ministrů. Bude to řeč ke Komisi, ale také k sedmadvacítce členských zemí. Sedmadvacítka pochopitelně ponechává detaily na Komisi, ale současně je pro ni důležité dobrat se k rozumnému výsledku, a ne uváznout ve šlamastyce,“ řekl Independentu nejmenovaný vládní zdroj.

Britové naznačují, že podle nich je mandát vyjednávacího týmu EU příliš úzce vymezen na to, aby se jednání mohla posunout. Jinými slovy, obě strany stojí pevně na svých často nesmiřitelných pozicích. A Britové chtějí unijní pozici prolomit právě apelem na lídry členských států, aby mandát pro vyjednavače EU rozšířili.

List už také dříve informoval, že kvůli intervenci Mayové bylo na žádost Londýna o týden odloženo čtvrté kolo vyjednávání, které mělo v Bruselu začít po víkendu. [celá zpráva]

Úplně jinak a podobně

Mayová doufá, že se jí podaří partnery přesvědčit a nasměrovat diskusi také k otázce budoucích obchodních vztahů, i když je údajně připravena na to, že říjnový summit EU průlom v tomto ohledu nepřinese.

Britové oznámili, že vystoupí ze společného trhu i celní unie. S EU ale chtějí dál obchodovat v přinejmenším stejné míře, takže po brexitu by rádi přechodně celní unii a stávající obchodní vztahy zachovali, a k tomu usilují o rychlou obchodní dohodu.

Londýn prohlašuje, že půjde o jiný vztah než v například v případě Norska, které není v EU, ale za přístup na trh Unii platí a veškeré legislativní změny přijaté EU musí zavést do svého právního řádu. Ve skutečnosti jsou ale Britové připraveni akceptovat jak platby, tak i případnou nutnost změn ve svém právu. [celá zpráva]

The Independent napsal, že zatím není jasné, kdo byl na florentské vystoupení Mayové dva dny před parlamentními volbami v Německu pozván.

Reklama

Související články

Jednání o brexitu nepokročila, spory trvají

V Bruselu ve čtvrtek skončilo třetí kolo jednání o brexitu. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier po něm řekl, že rozhovory téměř nepokročily. Mezi oběma...

Výběr článků

Načítám