Hlavní obsah

Šestimetrové vlny, vítr o rychlosti až 140 km/h. Sever Evropy ničí bouře Sebastian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sever Evropy pustoší bouře Sebastian, kterou doprovází orkán. Vítr dosahuje rychlosti až 140 kilometrů v hodině, očekávají se až šestimetrové vlny. V Německu má na svědomí už tři oběti. V Nizozemsku byly kvůli bouři uzavřeny startovací a přistávací dráhy na letišti Schiphol.

Foto: Runge Wolfgang, ČTK

Rozbouřené moře na pobřeží St. Peter-Ording na severu Německa

Článek

U pobřeží Severního moře dosáhl vítr rychlosti 140 kilometrů v hodině. Nejohroženějšími oblastmi, kde se čeká nejsilnější vítr, jsou Východní Frísko a Dithmarschen. Během noci by se bouře měla dostat do východní části Německa. U moře bude silný vítr přetrvávat i ve čtvrtek. Meteorologové očekávají až šestimetrové vlny. Většina trajektů byla pozastavena.

Foto: Profimedia.cz

Na některých místech Fríska a v německém Hamburku hrozí záplavy. Voda by podle meteorologů mohla vystoupat do výšky 1,5 až dva metry.

Ve Šlesvicku-Holštýnsku je na mnoha místech přerušená železniční doprava.

V Hamburku se odpoledne zřítilo lešení na 38letého chodce, který těžkým zraněním později podlehl v nemocnici. Podle hasičů se konstrukce uvolnila pravděpodobně v důsledku silných větrných poryvů.

Rovněž v Hamburku byla nalezena další možná oběť bouře v Labi. Šlo o muže na kolečkovém křesle.

V západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko v lese u obce Brilon zabil třiapadesátiletého zeměměřiče vyvrácený dvacetimetrový smrk. Bouře v regionu vyvrátila mnoho stromů, způsobila komplikace v železniční dopravě a poničila i několik automobilů a budov.

Foto: Profimedia.cz

Směrem na jih by se podle meteorologů měla rychlost větru snižovat, ale stále může dosahovat rychlosti až 110 km/h. Jihu Německa hrozí prudké lijáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám