Hlavní obsah

Další vyjednávání o brexitu se údajně odkládají

Londýn

Čtvrté kolo rozhovorů o brexitu mezi britskými a unijními vyjednavači, naplánované původně do Bruselu na příští týden, se o jeden týden odkládá. V úterý o tom informoval server deníku The Independent. Podle toho je odklad výrazem britské snahy prolomit patovou situaci. Deník v té souvislosti poukazuje na vystoupení britské premiérky Theresy Mayové, chystané údajně na konec příštího týdne.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Jedná se o neoficiální informace, nicméně odklad dalších jednání v Bruselu připustil hlavní vyjednavač za Evropskou komisi Michel Barnier. „Je to možné,“ řekl novinářům.

O posunu termínu začátku čtvrtého kola měla podle Independentu požádat britská vláda.

List v té souvislosti uvedl, že premiérka Theresa Mayová připravuje důležité vystoupení, v němž načrtne svoji strategickou představu. Podle deníku by se mohla snažit uklidnit obchodníky i Brusel prohlášením, že dohoda o přechodném období po vystoupení Británie z EU v březnu 2019 musí co možná nejvíc zrcadlit dosavadní vztahy s Evropskou unií.

Mayová pod tlakem

Deník ale také připomněl, že Mayová je pod tlakem konzervativních spolustraníků a na sjezdu konzervativců naplánovaném na první říjnový týden bude muset ukázat i tvrdší postoj.

Na to, že vyjednávání o brexitu váznou, poukazoval po třetím kole rozhovorů unijní vyjednavač Barnier. [celá zpráva]

Olej do ohně na unijní straně podle britského listu přilil i návrh britského ministerstva zahraničí na omezení pohybu lidí po brexitu, který unikl do tisku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám