Hlavní obsah

Horní hranice pro příjem běženců je nesmysl, tvrdí kancléřka Merkelová

• Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) trvá na tom, že Německo by nemělo mít horní hranici pro příjem uprchlíků. Prohlásila to v pondělí v takzvané volební aréně v Lübecku, kde v přímém televizním přenosu odpovídala na otázky německé veřejnosti.

Foto: Daniel Reinhardt, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová během debaty s občany v rámci takzvané volební arény

Článek

Dotaz týkající se limitu pro počet žadatelů o azyl byl vůbec první otázkou, kterou Merkelová dostala od jednoho ze zhruba 150 občanů, kteří byli vybráni tak, aby tvořili reprezentativní obrázek Německa. „Můj postoj k horní hranici je známý," uvedla šéfka německé vlády. „Nechci ji. Zaručeně. Nepovažuji ji ani za realizovatelnou," poznamenala také.

O horní hranici pro příjem běženců se v Německu mluví kvůli tomu, že jich v letech 2015 a 2016 do země přišlo 1,2 miliónu. Hranici ve výši 200 tisíc migrantů ročně požaduje především bavorská CSU, která je sesterskou stranou Merkelové CDU. Bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer dokonce prohlásil, že bez dohody o horní hranici pro příjem uprchlíků jeho strana nepůjde do vlády.

Řešily se běžné problémy

Ve volební aréně Merkelová čelila většinou dotazům zaměřeným na běžné problémy a starosti občanů, včetně otázek týkajících se chudoby starších, poplatků za školky nebo situace v zemědělství.

Nejsilnějším potleskem publikum ocenilo dotaz mladé dívky s Downovým syndromem, kterou zajímalo, jak je možné, že matky těhotné s takovými dětmi mohou ještě v pozdním stádiu těhotenství podstoupit potrat. Merkelová uvedla, že to její strana řešila a podařilo se jí dosáhnout alespoň toho, že je před takovým potratem nutná konzultace s odborníky a uplynutí třídenní lhůty.

„Když je vidět, jaký jste skvělý člověk, tak je dobře, že jsme o tom přemýšleli," uvedla. Dívka s odpovědí vyjádřila spokojenost a poznamenala, že je premiérčinou extrémní fanynkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám