Hlavní obsah

Volební lídryně AfD měla označit členy vlády Merkelové za prasata

V Německu se řeší další kontroverze související s protiimigrační a protiislámskou Alternativou pro Německo (AfD). Její volební lídryně Alice Weidelová totiž podle listu Welt am Sonntag v roce 2013 napsala e-mail, v němž označuje členy tehdejší vlády Angely Merkelové (CDU) za prasata. Podle médií má zpráva také rasistický podtext.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Volební lídryně AfD Alice Weidelová

Článek

AfD tvrdí, že mail je zfalšovaný a zdůrazňuje, že v dané době Weidelová ještě nebyla členkou strany.

"Tato prasata nejsou nic jiného než loutky vítězných mocností druhé světové války a mají za úkol německý národ držet zpátky," stojí například v mailu, který podle listu Weidelová poslala 24. února 2013.

Píše se v něm také o tom, že Německo je ovládáno nepřáteli ústavy, kteří se snaží systematicky ničit občanskou společnost. Jednou z cest je podle mailu zaplavování Německa "kulturně cizími" národy, jako jsou Arabové nebo Romové.

Máme svědky, tvrdí list

Slovní formulace o německém národu nebo kulturní cizosti Romů jsou dodnes ve spolkové republice vnímány velmi citlivě. Důvodem je v obou případech jejích spojitost s nacistickým režimem, který během druhé světové války v celé Evropě zavraždil 250 tisíc až půl miliónu Romů.

Mluvčí AfD Christian Lüth uvedl, že ho Weidelová, která v rámci AfD zatím patřila k umírněnějším politikům, ujistila, že e-mail nepsala. List Welt am Sonntag ale tvrdí, že má místopřísežné prohlášení i další výpovědi svědků, z nichž plyne, že autorkou zprávy byla skutečně dnešní volební lídryně AfD.

Němečtí odborníci upozorňují na to, že významná část příznivců Alternativy pro Německo má pravicově extremistické sklony. Právě ty tvrdě kritizoval generální sekretář Merkelové CDU Peter Tauber. "Pod praporem AfD narušují pravicoví extremisté téměř všechny naše (předvolební) akce," řekl listu Neue Osnabrücker Zeitung. "Tito samozvaní patrioti jsou z velké části pravicoví extremisté, kteří jednou rukou mávají plakáty AfD a druhou zvedají k hitlerovskému pozdravu."

Reklama

Výběr článků

Načítám