Hlavní obsah

Starostu pohřbil skandál s Hitlerovým zvonem

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herxheim am Berg

Odstoupením Rolanda Beckera, starosty německé obce Herxheim am Berg s 773 obyvateli poblíž Mannheimu, skončila kauza kolem nacistického zvonu v místním kostele, jež rozdělila obyvatele na dva tábory.

Foto: Profimedia.cz

Starosta německé obce Herxheim am Berg Roland Becker u nacistického zvonu v místním kostele.

Článek

Zvon visí v tamním protestantském kostele od roku 1934, tedy od éry nacismu, a kromě svastiky ho zdobí nápis Vše pro vlast – Adolf Hitler.

List Rheinische Post připomněl, že za třetí říše byly takové zvony běžné po celém Německu, avšak obce a města je po válce většinou odstranily.

Foto: Profimedia.cz

Na zvonu je kromě svastiky nápis Vše pro vlast – Adolf Hitler

Becker se netajil tím, že je na zvon hrdý, a obyvatelům, kteří se vyslovovali pro jeho demontáž, v televizi ARD vzkázal, že ne všechno bylo za Hitlera špatné.

V prohlášení k demisi pak změnil názor, když se hájil tím, že v sestříhaném rozhovoru v ARD novináři vytrhli věty z kontextu a že citoval 95letou obyvatelku obce.

Případ vyvolal v Německu značné pobouření. Ozvali se především zástupci židovských organizací, kteří starostovy výroky označili za absurdní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám