Hlavní obsah

Německé železnici hrozí teroristické útoky, varují kriminalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé železnici hrozí teroristické útoky, varuje Spolkový kriminální úřad (BKA). S odvoláním na mluvčího BKA o tom napsal ve středu list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Teroristé se měli údajně inspirovat loňskou nehodou vlaků u městečka Bad Aibling, při níž zahynulo 12 lidí a dalších 12 bylo zraněno.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího úřadu zaujímají plány na atentáty a sabotáže na železnici v plánech skupin radikálních islamistů stále větší prostor. Vyplývá to podle jeho slov z analýz vyjádření různých islamistických skupin.

Například v červenci se podle mluvčího na internetové platformě spojované s teroristickou organizací Islámský stát (IS) objevila výzva, aby se radikálové pokoušeli způsobit vykolejení vlaků.

„Jako cíl, kterého je třeba dosáhnout, se zde uvádělo vlakové neštěstí u Bad Aiblingu v roce 2016," uvedli němečtí kriminalisté. Konkrétní informace či důkazy o plánovaných útocích na německé železnici nemají.

Srážka vlaků u města Bad Aibling byla s 12 oběťmi nejhorším železničním neštěstím v Bavorsku za více než 40 let. Při vyšetřování vyšlo najevo, že výpravčí vyslal vlakům špatný signál. Krátce před srážkou hrál přitom hru na mobilním telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám