Hlavní obsah

Výpravčí hrál na telefonu hru a způsobil nehodu. Půjde na 3,5 roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 3,5 roku do vězení poslal v pondělí německý soud výpravčího, který v únoru zavinil nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. Nehoda u obce Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Muži, který hrál během služby hru na mobilním telefonu, hrozil až pětiletý trest vězení.

Foto: Peter Kneffel, ČTK/AP

Letecký snímek srážky vlaků v Bavorsku

Článek

Státní zastupitelství požadovalo pro čtyřicetiletého výpravčího, který se pozůstalým a obětem opakovaně omluvil, trest odnětí svobody ve výši čtyř let. Obhajoba navrhovala podmínečné odsouzení nebo vězení maximálně 2,5 roku.

Soud v bavorském Traunsteinu, který výpravčího shledal vinným ze zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti, se nakonec rozhodl pro trest odnětí svobody, který leží mezi oběma návrhy.

Dvě chyby po sobě

Výpravčí letos 9. února uvolnil dvěma protijedoucím vlakům jednokolejnou trať mezi Holzkirchenem a Rosenheimem, asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova.

Chyby se podle prokuratury dopustil z nepozornosti, neboť v době krátce před neštěstím hrál fantasy hru Dungeon Hunter 5 na svém telefonu. Předpisy německých drah přitom používání mobilních telefonů pro soukromé účely během služby zakazují.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Záchranáři u troske vlaků u Bad Aiblingu

Za zásadní chybou následovala další, když výpravčí zmáčkl nesprávné nouzové tlačítko poté, co si svůj prvotní omyl uvědomil. Kvůli tomu se varovný signál nedostal včas k oběma strojvůdcům, kteří pak už nedokázali srážce zabránit.

Během vyšetřování neštěstí, při němž vykolejilo několik vagonů, se také ukázalo, že technické zabezpečení v místě nehody bylo více než 30 let staré.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám