Hlavní obsah

Česko vydalo do Německa Vietnamce podezřelého z účasti na únosu

Česko ve středu vydalo do Německa Vietnamce, který je podezřelý z toho, že se ve Spolkové republice dopustil špionáže a podílel se na únosu dvou svých spoluobčanů. Na svém webu o tom ve čtvrtek informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má případ na starosti. Červencový únos vietnamského podnikatele a jeho doprovodu z centra Berlína výrazně zhoršil vztahy mezi Německem a Vietnamem.

Foto: Novinky

Článek

Němečtí vyšetřovatelé šestačtyřicetiletého Longa N. H., který má trvalý pobyt na území České republiky, viní z toho, že si v Praze na období mezi 20. a 24. červencem pronajal dodávku značky Volkswagen, s níž první den pronájmu dorazil do Berlína.

Tam byl o tři dny později podle všeho vietnamskými agenty unesen podnikatel a někdejší vietnamský poslanec Trinh Xuan Thanh. K únosu byla přitom použita právě v Praze pronajatá dodávka, do níž byl Thanh za bílého dne natlačen.

Později se Thanh objevil ve Vietnamu, kde se podle Hanoje dobrovolně vydal místním úřadům. Německá diplomacie incident označila za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva a vyhostila kvůli němu vietnamského zpravodajce působícího na velvyslanectví v Berlíně.

Long N. H., který byl v Česku od 12. srpna ve vydávací vazbě, nyní čelí obvinění z výzvědné činnosti a z napomáhání k omezení svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám