Hlavní obsah

Britské ministerstvo poslalo stovce lidí z EU rozhodnutí o vyhoštění, byl to omyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské ministerstvo vnitra rozeslalo omylem zhruba stovce lidí ze zemí Evropské unie, kteří žijí ve Spojeném království, dopis s oznámením, že mají zemi opustit, jinak budou zadrženi a deportováni. Informoval o tom ve středu server BBC.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Omyl podle BBC vyšel najevo poté, co dopis ve schránce objevila i finská historička Eva Johanna Holbergová, která v Británii žije provdaná za Brita. Úřad jí psal, že má měsíc na to, aby zemi opustila.

Podle mluvčího ministerstva vnitra šlo ale o omyl a „práva občanů EU žijících ve Velké Británii zůstávají beze změny“. Mluvčí dodal, že lidé, kteří dopis „v omezeném počtu“ dostali, budou kontaktováni a ujištěni, že ho mají ignorovat. Úřad zjišťuje, jak k omylu došlo.

Holbergová BBC řekla, že tento „absurdní nesmysl“ v ní vyvolal ještě menší důvěru v politiky v době jednání o brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že občané EU, kteří už v Británii žijí a pracují, budou moci na britských ostrovech i po brexitu v březnu 2019 zůstat. Volný pohyb osob z EU však v tu chvíli skončí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám