Hlavní obsah

Soukromá dánská ponorka se potopila, majitele obvinili z vraždy novinářky

Novinky,
Kodaň

Dánského podnikatele Petera Madsena, vynálezce a vlastníka soukromé ponorky UC3 Nautilus, která se v pátek potopila v dánských vodách, zatkla kodaňská policie. Obvinila ho z vraždy švédské novinářky, která s ním byla na lodi a od té doby se pohřešuje.

Foto: Profimedia.cz

Vlastník potopené ponorky Peter Madsen hovoří v pátek 11. srpna v kodaňském přístavu s policií.

Článek

Třicetiletá novinářka na volné noze Kim Wallová, o níž většina médií píše jako o Švédce, ale která podle zprávy serveru BBC žila v New Yorku a psala pro listy The New York Times a The Guardian i magazín Vice, byla s Madsenem ve čtvrtek sama. Chystala o ponorce reportáž.

„Ve čtvrtek byli jediní dva na palubě,“ potvrdil agentuře AP mluvčí námořnictva Anders Damgaard.

Když se Wallová do pátečního rána neukázala, její partner zalarmoval policii. Plavba měla být krátká a obviněný Madsen tvrdí, že reportérku ve čtvrtek pozdě večer bezpečně vysadil na břehu a on sám se pak s plavidlem vydal jinam.

Ponorka skončila na dně

O pár hodin později se ponorka potopila a 46letý Madsen pak v dánské televizi vysvětloval, jak se to stalo a jak se zachránil.

Nehodu podle něj způsobil „menší problém s balastní nádrží”, která slouží k vyrovnání náklonu plavidel a zvýšení jejich stability. Madsena odvezla na břeh jedna soukromá loď těsně předtím, než se ponorka v pátek ráno potopila.

„Trvalo to asi 30 vteřin, než se Nautilus potopil. Jsem v pořádku, ale smutný, že se Nautilus potopil,“ řekl Madsen televizi TV2 krátce před svým zatčením.

Snímky z 28. dubna, kdy byla ponorka po téměř sedmi letech opět vypuštěna do moře.

Policejní potápěči našli Nautilus v sedmimetrové hloubce zátoky Koge jižně od dánského hlavního města. Zatím se ale do něj nebyli schopni dostat.

O zhruba 40tunovém a 17 metrů dlouhém plavidle UC3 Nautilus, jež pojme osm lidí, se hovořilo jako o největší amatérsky postavené ponorce na světě. Jak připomněl německý magazín Der Spiegel, Madsen, který postavil celkem tři ponorky, je i nadšeným konstruktérem raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám