Hlavní obsah

Rakouský ministr vnitra Sobotka nařídil přísnější kontroly hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka ve středu oznámil, že vláda schválila velké kontroly u hranic, kterých se zúčastní i armáda. Důvodem je, že v posledních dnech byl zaznamenán zvýšený počet narušení bezpečnosti hranic ze strany velkých skupin nelegálních migrantů.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka

Článek

O Sobotkově prohlášení informoval ve středu deník Die Presse. Dodal, že na kontrolních stanicích pomůžou s ostrahou vojáci.

Podle agentury APA se budou nová opatření týkat pohraničních oblastí s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálií. O českých hranicích se agentura nezmiňuje.

Přísněji budou v příhraničí kontrolována osobní auta i nákladní vlaky, které přes rakouské území projíždějí z Itálie do Německa.

Opatření zdůvodnil Sobotka zvýšeným počtem velkých skupin migrantů, kteří se pohybují i po alternativních trasách.

Žadatelů o azyl ubývá

V Rakousku přitom podle údajů bulvárního listu Kurier počet žadatelů o azyl klesl. Ke konci července bylo evidováno 14 627 žadatelů, což je ve srovnání s předchozím rokem pokles o 49,2 procenta. V červenci bylo podáno 2137 žádostí, z toho 675 jich podali Syřané a 301 Afghánci. O azyl také požádalo 187 obyvatel Pákistánu, 119 z Ruska, 116 z Nigérie a 113 z Iráku.

Od začátku roku byl udělen azyl 12 897 lidem, zamítnuto bylo 8263 žádostí, mezi kterými jsou i žádosti z roku 2016. Zatímco kladně byla žádost vyřízena u 91 procent Syřanů a Íránci uspěli v 62 procentech případů, Nigerijci jen v jednom procentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám