Hlavní obsah

Rusko rozdávalo granty: Noční vlci ostrouhali, peníze dostali opoziční aktivisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bez překvapení se letos neobešlo udělování prezidentských grantů v Rusku, kde Kreml každoročně rozdává stamilióny rublů spřízněným nevládním organizacím. Mezi obdarovanými jsou letos nečekaně tři nesoucí hanlivé označení „zahraniční agenti”, naopak naprázdno vyšel prokremelský motocyklový spolek Noční vlci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Noční vlci v Bratislavě

Článek

Ultranacionalistický bikerský spolek Noční vlci si zažádal hned o tři granty. Dva nebyly do rozhodování o dotacích připuštěny a třetí neuspěl.

Granty rozdává zvláštní koordinační výbor, který má letos k dispozici sedm miliard rublů (2,6 miliardy korun) z prezidentských fondů. Mezi obdarovanými je mimo jiné jediná ruská nevládní sociologická agentura Levada, jejíž nezávislé průzkumy vyvolávají pravidelně kritiku ruských politických špiček.

Levada byla loni zařazena na seznam "zahraničních agentů", což je označení pro organizace pobírající zahraniční finanční pomoc. Vedení agentury přidělení negativně vnímané nálepky zažalovalo.

Sedící Rusko na peníze dosáhlo

Kremelský grant dostane letos poprvé i organizace Sedící Rusko, kterou řídí opoziční aktivistka a novinářka Olga Romanovová. Hnutí se snaží pomáhat lidem, kteří byli podle mínění jeho aktivistů uvězněni z politických důvodů, analyzuje sporná soudní rozhodnutí a pomáhá rodinám odsouzených. I Sedící Rusko bylo zařazeno mezi zahraniční agenty.

Koordinační výbor rozdělující prezidentské peníze řídí Putinův vicekancléř Sergej Kirijenko. Ze sedmi miliard byly zatím rozděleny 2,3 miliardy, o zbytku výbor rozhodne v polovině srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám