Hlavní obsah

Švédská opozice kvůli úniku tajných dat k české IBM vyvolá hlasování o nedůvěře

Stockholm

Švédská opozice plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře třem ministrům. Důvodem je bezpečnostní pochybení, kvůli němuž čeští pracovníci společnosti IBM získali přístup ke dvěma tajným policejním databázím ve Švédsku. Ve středu o tom informoval server The Local.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti IBM, ilustrační foto

Článek

Vůdci čtyř opozičních stran sdružených v koalici zvané Aliance na tiskové konferenci sdělili, že vyvolají hlasování o nedůvěře ministrům obrany Peteru Hultqvistovi, ministru vnitra Andersi Ygemanovi a ministryni infrastruktury Anně Johanssonové.

"Několik ministrů zanedbalo své povinnosti. Za to musejí nést následky," řekla vůdkyně Strany středu Annie Lööfová.

Opozice může uspět

Podle agentury Reuters by opozice mohla s hlasováním o nedůvěře uspět; sociální demokraté a Strana zelených, kteří tvoří menšinovou vládu, mají v 349členném parlamentu jen 138 poslanců. Aliance má celkem 140 zákonodárců a dalších 47 poslanců mají nacionalističtí Švédští demokraté, kteří již uvedli, že iniciativu Aliance podpoří.

Skandál je z roku 2015, na veřejnost se ale dostal až teď. V úterý ministři vypovídali před parlamentními výbory, kde především vysvětlovali, kdy se o bezpečnostním pochybení švédské dopravní správy Transportstyrelsen dozvěděli a proč informace nebyly zveřejněny dřív. [celá zpráva]

Tajné policejní záznamy 

Minulý týden média zveřejnila informace, podle kterých si švédská dopravní správa Transportstyrelsen v roce 2015 objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Při předávce systémů ale švédský úřad nedodržel bezpečnostní postupy, takže trojice českých techniků IBM měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází. [celá zpráva]

Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám