Hlavní obsah

Merkelová míří ke čtvrtému vítězství v parlamentních volbách, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pokud by se nyní v Německu konaly parlamentní volby, vyhrála by je s přehledem konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, napsal ve středu server týdeníku Stern. Opírá se o nejnovější průzkum. CDU/CSU by dalo hlas 40 procent Němců, zatímco SPD jen 22.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Třetí příčku na pomyslném žebříčku by obsadila Levice se ziskem devíti procent. Do Spolkového sněmu by se měli dostat také svobodní demokraté (FDP) a Zelení s osmi a Alternativa pro Německo (AfD) se sedmi procenty.

Většinovou vládu by v případě volebního výsledku, jaký předpokládá průzkum, mohla CDU/CSU sestavit s SPD, ale také s FDP nebo Zelenými.

Angele Merkelové se podařilo v propadu svých preferencí odrazit ode dna a stoupá v žebříčku oblíbenosti. Pokud by si Němci volili kancléře přímo, dalo by Merkelové hlas 52 procent z nich, zatímco jejímu vyzyvateli z řad sociální demokracie Martinu Schulzovi jen 23 procent. Ještě v únoru přitom Schulz v tomto srovnání dokázal Merkelové konkurovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám